De rijken wonen in Vlaanderen

Drie kwart van de 500 rijkste Belgen woont in Vlaanderen. Dat staat op derijkstebelgen.be, een nieuwe website die het industriële netwerk in kaart brengt. Op de eerste plaats prijken de families achter AB Inbev.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Om in de lijst voor te komen is een vermogen van minsten 25 miljoen euro nodig. Bovenaan staan een 10 à 15-tal superrijken, daarna is er een grote kloof met de volgende vermogens. «Sinds 2000 is er wel de tendens dat de rijksten enkel nog rijker zijn geworden», aldus Ludwig Verduyn, oprichter van de gratis website.

Procentueel gezien zit drie kwart van de rijkste Belgen in Vlaanderen, de rest is gelijk verdeeld over Brussel en Wallonië. Met een kwart van de rijkste Belgen is het West-Vlaanderen dat de kroon spant. «Daar is de familiale structuur van bedrijven nog overeind gebleven. Bovendien laten nogal wat vermogende mensen zich domiciliëren in Knokke», verklaart Verduyn. Hij berekent de vermogens op basis van beurskoersen, balansen en historische cijfers.

Na West-Vlaanderen volgen Antwerpen (21%), Oost-Vlaanderen (16%), Brussel (13%), Vlaams-Brabant (8%), Luik (4%), Henegouwen (4%), Limburg (3%), Waals-Brabant (3%), Namen (1%) en Luxemburg (1%).

Een andere vaststelling is dat de families achter brouwerij AB InBev de rijkste Belgen zijn, met een vermogen van zo'n 49,4 miljard euro. Daarna volgen belegger Albert Frère (6,2 miljard), de familie Emsens (o.a. SCR-Sibelco, 3,6 miljard) en de familie rond Jef Colruyt. Marc Coucke - die zijn fortuin vergaarde met het farmaceutische bedrijf Omega Pharma - valt met 1,27 miljard euro net buiten de top tien. (zie hieronder)

Tot slot is valt ook het lijstje met rijkste Belgische voetballers op. Helemaal bovenaan prijkt niet verdediger/zakenman Vincent Kompany, maar wel Chelsea-vedette Eden Hazard. Hij beschikt over een vermogen van 33.535.000. Manchester United-middenvelder Marouane Fellaini staat tweede (32.315.000 euro), Kompany is ‘pas' derde (24.737.000 euro).

Met zijn initiatief wil Verduyn het taboe rond geld doorbreken en succesvolle ondernemers belichten, al lijken zij daar niet zelf zo happig op. «Ik ben begonnen met tweehonderd van hen aangetekend aan te schrijven, zodat ze op de hoogte waren en indien nodig konden bijsturen. Maar toen ik in ruil 180 brieven van advocaten kreeg, ben ik daarmee gestopt.» (ma)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TOP 15

(* bedragen in miljard € )

1. Families AB Inbev (Vandamme, de Mévius, Spoelberch) (49,4)

2. Albert Frère (6,2)

3. Familie Emsens (3,6, o.a Sibelco)

4. Famille Colruyt (3,24)

5. Familie Lhoist-Berghmans (2,8, Lhoist)

6. Familie Janssen (2,45, o.a. UCB)

7. Familie De Nul (2, Jan De Nul)

8. Ackermans & vaan Haaren (1,7, o.a. DEME)

9. Familie Collinet (1,47, Carmeuse)

10. Familie Balcaen (1,3, IVC Group)

11. Marc Coucke (1,27)

12. Roland Duchâtelet (1,25)

13. Familie Van Rompuy (1,22, Argenta)

14. Familie Boël (1,17, Sofina)

15. Fernand et Karine Huts (1,13, Katoennatie)