"Voor een topsmaak wil ik meer betalen"

Peter Heerwegh toont tijdens de bioweek zijn bezigheden aan het publiek. Zijn bedrijf ‘Magic Chocolates' gebruikt enkel biologische producten.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Hoe lang zijn jullie bezig?

We zijn nog een zeer jong bedrijf. Stijn en ikzelf zijn twee ingenieurs. We zijn daar begin vorig jaar in onze kelder mee gestart. Eerst was dat een hobby, maar het is al snel groter geworden, zodat we nu in een eigen pand in Zelzate zitten. Het is echt een familiebedrijf. Onze vrouwen doen de kwaliteitscontrole, de beurzen en de etikettering en voor het verpakken schakelen we de rest van de familie in. Alles gebeurt namelijk met de hand, ook het verpakken van de chocolade. Momenteel werken we samen met 40 winkels, maar we zijn klaar om breder te gaan, we willen doorgroeien.

Waarom zijn jullie begonnen met biologische chocolade?

We vonden eigenlijk dat de smaak van veel chocolade te wensen overlaat. Veel Belgische chocolatiers kopen voor hun pralines zelfs buitenlandse chocolade omdat ze de smaak van Belgische chocolade tegenwoordig te vlak vinden. We hebben besloten terug naar de basis te gaan, met minder ingrediënten en een betere smaak. We werken met biologische cacao en we gebruiken cocosbloesem als zoetstof, dat is immers duurzamer dan stevia. Het belangrijkste kenmerk van onze chocolade is dat hij allergenenvrij is.

Hoe wordt biologische cacao geteeld?

Onze cacao komt uit Peru en de Dominicaanse Republiek. Ik ben vorig jaar zelf gaan kijken naar de cacaovelden in de Dominicaanse Republiek, om te zien hoe ze dat doen. De grootste bedreiging voor de cacaobonen zijn dieren als spechten, ratten en insecten. In plaats van met pesticiden bestrijden ze die echter met honden en slangen. Ze moeten echter ook veel cacaobonen weggooien door schimmels. Daardoor is biologische cacao ook duurder. Ik vind echter dat lokale boeren een goede prijs voor hun producten moeten krijgen. Ik wil goede cacao voor een topsmaak, en ik wil daar ook meer voor betalen. De prijs van onze chocolade is hoger, maar als we mensen laten proeven en het hele verhaal vertellen, zijn ze meteen overtuigd.

De Bioweek loopt van 6 tot 14 juni met activiteiten in heel Vlaanderen en Wallonië

Jelle Mampaey