“Bio is veel meer dan groenten en fruit”

Al voor de elfde keer vindt de Bioweek plaats. Ditmaal is het een recordedtie met meer dan 150 activiteiten. «We willen duidelijk maken dat bio veel meer is dan groenten en fruit», klinkt het.

Tijdens de bioweek worden acht Belgische ondernemers die met bioproducten werken in de spotlights geplaatst. Bovendien kan het publiek hun bedrijven bezoeken. «We vertellen hun verhaal omdat we willen tonen dat er een grote diversiteit is in de biosector», legt persverantwoordelijke Sabrina Proserpio uit. Bij de acht zit bijvoorbeeld een chocolademaker (zie inzet), een geitenboer, een bessenteler, een koffiebrander en zelfs een veehouder. Duurzame landbouw kan immers niet zonder veeteelt, zo klinkt het. De mest van de dieren zorgt immers voor een vruchtbare bodem. De koeien en schapen van veehouder Pieter Coopmans grazen bovendien op gronden die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie.

Picknicks

Tijdens de Bioweek zijn er heel wat biobedrijven die hun deuren opengooien, maar er zijn ook andere activiteiten. Verschillende biowinkels en supermarkten bieden proevertjes en promotie-acties aan, her en der worden biologische picknicks georganiseerd en er zijn workshops biologisch tuinieren.

Smaakverschil

Waarom moeten we voor bio kiezen? «Bio is goed voor het milieu, voor de gezondheid, voor het dierenwelzijn, de bodemvruchtbaarheid…», betoogt Proserpio. «Bovendien hechten bioproducenten veel belang aan het lokale aspect, aan het respect voor de voeding. Er is ook een smaakverschil. Groenten uit volle grond hebben een rijkere smaak en ook als je een biosteak bakt, merk je het verschil meteen..»

De Bioweek loopt van 6 tot 14 juni met activiteiten in heel Vlaanderen en Wallonië

Jelle Mampaey