Nederlanders sparen kosten nog moeite voor fietsgarages

Nederland is een land met meer fietsen dan inwoners, een echt fietsland. Dat bleek maandag nog maar eens met het bekendmaken van de Copenhagenize ranglijst, de lijst die steden wereldwijd rangschikt op basis van hoe goed het er is om te fietsen. Er stonden maar liefst 3 Nederlandse steden in de top 5. Antwerpen strandde als enige Belgische stad op de negende plaats.

Een uitgebreid netwerk van goed onderhouden fietspaden en een geavanceerd systeem van fietsparkingen. De combinatie van trein en fiets is in Nederland ontzettend populair. Aan het station van Delft is sinds kort ook een nieuw parkeergebouw terug te vinden waar maar liefst 5.000 fietsen opgeborgen kunnen worden, meer dan dubbel zoveel dan de fietsenparking aan het station Antwerpen-Berchem.

In Nederland is de fiets even belangrijk als de wagen, of zelfs belangrijker. En dat zie je ook in een video over het station. De fietsgarage neemt een groot deel van het station in beslag en er werden kosten nog moeite gespaard voor het project. Je krijgt er onder meer een real-time overzicht met de aankomsttijden van treinen en kan er je treinticket kopen.

Doordat elk plekje uitgerust is met een systeem dat kijkt of het bezet is en sinds wanneer. Op schermen krijg je een overzicht met hoeveel lege plaatsen er in elk rek nog zijn, dus vind je altijd snel een plek voor je fiets. Tenslotte vind je bij de fietsenstalling ook een hersteldienst en een winkel waar je allerlei fietsattributen kan kopen.