Lamp op zwaartekracht kan 1,3 miljard mensen van licht voorzien

door
Hans
Leestijd 2 min.

'GravityLight', dat is de naam van een nieuwe uitvinding van twee Britse technici, Martin Riddiford en Jim Reeves. Zoals de naam al doen vermoeden, ontwierpen de twee een lamp die voor licht zorgt door middel van zwaartekracht. In plaats van met een stekker en een stopcontact, levert de lamp licht door een dynamo die elektriciteit genereert wanneer er een zwaar gewicht wordt aangehangen.

Via een touw wordt bijvoorbeeld een zak met zand of stenen aan de lamp gehangen. De zak gaat dan langzaam naar beneden zakken, en deze kracht zet de generator om in energie waardoor het lampje kan branden. De wattages die worden opgewekt zijn voldoende om een LED-lichtje en enkele kleinere lampjes, die boven een bureau of bed kunnen worden gehangen, te doen branden. Meestal duurt het ongeveer 20 tot 30 minuten (afhankelijk van het gewicht) vooraleer het gewicht geen kracht meer levert en het dus opnieuw bovenaan moet worden gehangen opdat de lamp terug kan branden.

Reeves en Riddiford wijzen op het feit dat hoewel er 's nachts nooit gebruik kan worden gemaakt van zonne-energie, de zwaartekracht als energiebron nooit verdwijnt. Met hun uitvinding willen ze dan ook vooral armere mensen helpen die niet over licht of elektriciteit beschikken. "Een op vijf mensen heeft geen toegang tot elektriciteit", zo stelt Reeves. "En voor families die leven van slechts enkele dollars per dag, kunnen petroleumlampen tot 30% van hun inkomen in beslag nemen. Dat creëert een nog grotere armoedekloof."

"Onze GravityLight is een goedkoop en veilig alternatief. Bovendien heb je geen batterijen of elektriciteit nodig en verdient de lamp zich binnen enkele weken meteen terug", aldus nog Riddifort. Tot nu toe hebben ze hun lamp al in 27 verschillende landen bij 1.300 familie getest, vooral in Afrika en India. De twee Britten zijn momenteel aan het fundraisen om meer lampen te kunnen produceren en verspreiden.