Hondurese bende raadt blond haar bij vrouwen af

In Tegucigalpa, de Hondurese hoofdstad, raden bendeleden van de heersende bende ’18th Street Gang’ vrouwen af om blond haar te hebben. Het hebben van die haarkleur kan namelijk fatale gevolgen hebben, omdat de vrouwen van de rivaliserende bende ‘Los Chirizos’ blond haar hebben.

Blonde vrouwen verven dus best hun haar als ze niet willen worden doodgeschoten. Een donkere haarkleur zou de voorkeur moeten verkrijgen. “Alle vrouwen van 18th Street hebben nu donker haar, het schijnt dat de maatregel helpt om de buurt te beschermen”, vertelt een Hondurese inwoner. “Ik ben nu niet meer blond, maar ik blijf wel vrezen voor mijn leven.”

Het zijn niet alleen de gewone burgers die bang zijn. Ook parlementsleden zouden hun haar donker verven opdat ze niet zouden worden aangevallen. Ze manen de politie aan om er iets aan te doen, want het gevoel van onveiligheid is zeer groot.

Hoewel de geweldcijfers – met 66 moorden op 100.000 inwoners – wel aantonen hoe ernstig de situatie in Honduras is, vindt de politie de klachten onzin. Ze gelooft dat het enkel om dreigementen gaat en er niet zal worden overgegaan op actie.