Dating-applicaties mee verantwoordelijk voor stijging van het aantal SOA’s

De stijging van het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen is te verklaren door de stijgende populariteit van date-applicaties, zoals Tinder en Grindr.

Het aantal gevallen van syfilis in de Amerikaanse staat Rhode Island steeg met 79% tussen 2013 en 2014, het aantal vaststellingen van gonorroe nam met 30% toe. Het aantal nieuwe gevallen van HIV steeg met een derde in dezelfde periode.

Het Ministerie van Volksgezondheid van de Rhode Island wijt de stijging aan “risicogedrag dat de laatste jaren steeds normaler lijkt te worden”, waaronder dus “sociale media gebruiken om vluchtige en vaak anonieme seksafspraakjes te maken.”

Het nieuws komt als een nieuwe tegenslag voor de gebruikers van applicaties zoals Grindr, Tinder, Blender, Happn, Scruff, Down, Pure, Glimpse, JSwipe, Hinge en meer.

“De recente stijging van het aantal SOA’s in Rhode Island volgt de nationale trend,” aldus het Ministerie van Volksgezondheid. “De stijging is te wijten aan betere tests maar dus ook aan meer risicogedrag.”

“Risicogedrag bevat onder meer het gebruik van sociale media om vluchtig seksafspraakjes te maken, seks hebben zonder condoom, verschillende seksuele partners hebben en seks hebben wanneer je onder invloed bent van drugs of alcohol.”

Volgens epidemioloog Lynn Beltran werd “de perfecte storm” gecreëerd. “Het raakt steeds meer sociaal aanvaardbaar om vluchtige seks te hebben,” aldus Beltran. “Bovendien is het tegenwoordig binnen handbereik door applicaties zoals Grindr en Tinder. Vijftien jaar geleden moest je daarvoor naar een of ander gek park.”

In België stijgt het aantal vaststellingen ook al jaren, maar minder scherp dan in de VS. Wellicht heeft het ermee te maken dat de dating-apps in de VS al langer ingeburgerd zijn, terwijl ze in België maar langzaamaan populair worden.