Waarom we op vakantie sneller verliefd worden

Vakanties zijn fijn, en vakantieliefdes misschien nog fijner. Een exotische omgeving, de roes van zon, zee en lekkere cocktails en nachtelijke wandelingen kunnen al snel ontaarden in een grootse, passionele liefde. Maar waarom zijn vakantieliefdes zo prachtig sprookjesachtig en waarom worden we net op vakantie geplaagd door vlinders in de buik? 

Volgens reisexperte Maggie Parker van Paste Magazin, is er geen ingewikkelde wetenschappelijke verklaring. Integendeel, op vakantie zijn we gewoon meer ontspannen. Terwijl je thuis opgeslokt wordt door werk, verplichtingen en zorgen, doen we er op vakantie alles aan om te ontspannen en nieuwe dingen uit te proberen. Voor sommigen betekent dit een berg beklimmen of een nieuwe keuken ontdekken, anderen laten dan weer de emoties de volle loop en flirten er op los.

Bovendien pas je een andere maatstaf toe. Na een flirtpartij maak je je geen zorgen of die vakantieliefde je nog wel zal sms’en, of hij je wel leuk vindt en of hij misschien de ware is. Het maakt niet uit wat je exotische crush van je denkt, omdat je hem of haar na de vakantie niet meer tegen het lijf loopt.

Sprookje

Uit een onderzoek van Intrepid Travel blijkt dan weer dat 11% van alle Australiërs de liefde van hun leven tegen kwamen op vakantie. 12% heeft een hechte vriendschap opgebouwd. In tegenstelling tot wat Parker beweert, zou die verliefdheid volgens de Australische onderzoekers voortvloeien uit een gevoel van anonimiteit. “Reizen is zoveel meer dan het zien van mooie plaatsen. Reizen draait om het creëren van herinneringen, en dat gebeurt samen met de mensen die je ontmoet. Reizen is dus een manier om je band met oude vrienden te versterken, en om nieuwe vrienden te maken”, zegt Darrel Wade, oprichter van Intrepid Travel.

Hierdoor wordt de kans ook groter dat je romantische gevoelens krijgt voor je reispartner. Het klinkt dus als een sprookje, te mooi om waar te zijn, maar Wade is er rats van overtuigd dat deze redenering klopt.