De perfecte fiets om je kind mee te leren fietsen

Een kind leren fietsen zonder mechanische problemen, lekke banden en fietskettingen die niet meewerken is al moeilijk genoeg. Het wordt hoog tijd dat iemand een fiets ontwerpt om kinderen te leren fietsen. Het werd hoog tijd, want die fiets komt  nu.

Vorig jaar deed het New Yorkse bedrijf Priority Bikes al een succesvolle Kickstarter-campagne, met als doel ‘onderhoudsvrije’ fietsen te produceren voor pendelaars. Vijfduizend fietsen en vijfduizend tevreden klanten later focust de fietsproducent zich nu op kinderfietsen.  Om het leren fietsen toch net iets aangenamer te maken.

Om te beginnen maakt de fiets gebruik van dezelfde vetvrije fietsketting als de originele fiets. Bovendien heeft het een lichtgewicht aluminium frame waardoor de fiets roestvrij blijft. Het bedrijf maakt ook een eind aan lekke banden door luchtvrije banden te gebruiken. Ze hebben gaten om de schokken te absorberen, en je hoeft ze dus nooit op te pompen, wie wilt dat niet op zijn fiets?

Speciaal voor de kleinsten hebben ze ook aan handige zijwieltjes ontworpen die manueel ingesteld kunnen worden. Ze noemen het het ‘Priority Start’ systeem en het kan drie verschillende posities aannemen. Positie 3 voor beginners, met de wieltjes net boven de grond. Positie 2 voor gevorderden met de wieltjes wat hoger zodat de leerling kan werken aan zijn evenwicht. Tenslotte positie 1 voor de nog verder gevorderden. Het kind kan helemaal vertrouwen op zijn eigen evenwicht, maar heeft toch nog een reserve-oplossing in geval van nood.

Tenslotte heeft de fiets ook een groot, zacht zadel met ingebouwd handvat aan de achterkant, zodat je hem kan vasthouden als je kind voor de eerste keer op die fiets kruipt.

De fiets zou in twee maten gemaakt worden. Een met wieltjes van 30 centimeter voor 2 tot 4-jarigen en een met wieltjes van 40 centimeter voor 4 tot 8-jarigen. De kleinere fiets zal tijdens de campagne €180 kosten en €230 na de campagne. De grotere fiets €190 en €240.

De campagne startte maandag en zit nu al voorbij één derde van haar doel,  terwijl ze nog 27 dagen te gaan heeft. Met Kickstarter-projecten is het altijd afwachten of je ook effectief je fiets zult krijgen, maar de vorige campagne van de initiatiefnemers was al erg succesvol, de volgende dus hopelijk ook.