Luisteren naar golven verbetert je humeur en de productiviteit op de werkvloer

Ontspannende geluiden van krekels of golven die tegen rotsen slaan, werken niet alleen slaapverwekkend maar helpen ook om je te concentreren op het werk. Volgens een nieuwe Amerikaanse studie zouden natuurgeluiden de productiviteit op de werkvloer verhogen.

Op dit moment maken veel bedrijven gebruik van een zogezegd ‘white noise’ systeem, een achtergrondgeluid waardoor conversaties en het hardnekkig typen van je collega’s minder luid en afleidend zijn. Maar volgens het nieuwe onderzoek hebben natuurgeluiden een nog groter effect.

Voor het onderzoek werden twaalf deelnemers in drie groepen verdeeld. Ze moesten allen dezelfde opdracht vervullen, maar met een ander achtergrondgeluid. Oftewel was er een white noise, ofwel hoorden ze een stromend beekje (foto), ofwel was er geen achtergrondgeluid.

Wat bleek? De mensen die naar het beekje hadden geluisterd, scoorden beter op de taak en voelden zich achteraf beter dan de andere proefpersonen. “Natuurgeluiden hebben een herstellend effect op onze cognitieve capaciteiten”, vertelde professor Jonas Braasch van het Rensselaer Polytechnic Insitute aan The Huffington Post. “Deelnemers verkiezen bovendien allemaal de natuurgeluiden boven het traditionele ‘white noise’ geluid.”

Ben je geen fan van oceaangolven of een knetterend kampvuur? Luister dan naar je favoriete cd, want ook muziek waar je vrolijk van wordt, zou stimulerend werken.