Verlengt Sevilla zijn Europese titel of gaat Clubkiller ermee lopen?

Doorheen Europa zijn de competities beslist en de kampioenen gevierd. Voor voetballiefhebbers staan er echter nog twee grote affiches op het programma voordat de voetballoze zomer van start gaat: de finales van de Champions League en de Europa League. Voordat Juventus en Barcelona op 6 juni onderling uitvechten wie zich de kampioen der kampioenen mag noemen, spelen Dnipro Dnipropetrovsk en Sevilla woensdag eerst nog voor de titel in de Europa League.

Titelhouder Sevilla kan recordhouder worden door de zware trofee voor de vierde keer de lucht in te steken. Momenteel deelt de club uit Andalusië het grootstee aantal eindoverwinningen met Juventus, Inter Milan en Liverpool. Voor de uitdager uit Oekraïne is het de eerste keer dat ze in de finale staan. Beide teams hebben echter een indrukwekkend parcours afgelegd om tot deze finale te komen.

Trouwe volgers van de Belgische ploegen in Europa zullen Dnipro Dnipropetrovsk nog niet vergeten zijn. Het team met de moeilijke naam zorgde er immers voor dat het Europese avontuur van Club Brugge strandde in de kwartfinale. Daarvoor had Dnipro ook al kampioenenploegen als Ajax en Olympiacos naar huis gespeeld. In de halve finale kwamen de Oekraïners het Napoli van Dries Mertens tegen. De beslissing kwam er na een bikkelharde wedstrijd in Kiev. Mertens kon het tij niet keren en werd als laatste Belg uitgeschakeld in de Europa League.

Sevilla kreeg ook enkele taaie klanten voor de kiezen. Klinkende namen als Borussia Mönchengladbach, Villareal, Zenit Sint-Petersburg en Fiorentina gingen voor de bijl tegen Los Rojiblancos. Vooral Fiorentina kreeg het hard te verduren. De Viola kwam Sevilla tegen in de halve finale en werd over twee matchen met 5-0  weggespeeld. Sevilla trof in de groepsfase bovendien ook een Belgische ploeg. Standard moest twee keer aan de bak tegen de Andalusiërs. Na een verdienstelijke 0-0 op Sclessin, gingen de Rouches met de billen bloot in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán.

Ondanks de uitschakeling van alle Belgische spelers zijn er nog Belgische connecties te vinden bij beide ploegen. Nicolas Pareja, die tussen 2006 en 2008 nog bij Anderlecht speelde, is een vaste waarde in de Andalusische verdediging, maar scheurde onlangs zijn kruisbanden en is zo’n zes maanden buiten strijd. Ondrej Mazuch van Dnipro stond tussen 2010 en 2012 nog onder contract bij Anderlecht, maar is net zoals zijn collega bij Sevilla geblesseerd aan de knie.

Ex-Bruggespeler Carlos Bacca zal er waarschijnlijk wel bijzijn. De Gouden Stier van 2013 weet de goal nog steeds staan. In de Europa League is hij met vijf goals de meest productieve speler van Sevilla en ook in de Spaanse competitie prikte de Colombiaanse spits er twintig tegen de netten. Tegen het potige Dnipro, dat maar liefst 247 keer in de fout ging en 51 gele kaarten verzamelde, zal Bacca ongetwijfeld van goudwaarde zijn.

Beide finalisten kregen zaterdag nog een stevige wedstrijd voor de kiezen. Dnipro ontving thuis Shakthar Donetsk, een rechtstreekse concurrent voor de tweede plaats en een ticket voor de voorronde van de Champions League. Dnipro versloeg Shakthar en  bereidde zich zo prima voor op de finale.

Sevilla trok naar Málaga om nog kans te maken op een ticket voor de Champions League via de Spaanse competitie. Winst van Valencia op het veld van Almería betekende echter dat enkel een overwinning in de finale de Champions League naar Sevilla kan brengen.

Een finale is meestal een spannende aangelegenheid, maar met een plaatsje voor het kampioenenbal op het spel belooft het dit jaar nog net dat beetje meer te worden.

Dnipro Dnipropetrovsk – Sevilla, woensdagavond om 20u45