John Ive, 11 opmerkelijke feiten over de belangrijkste ontwerper bij Apple

Dinsdag werd bekend gemaakt dat Sir Jonathan Ive, een van de belangrijkste ontwerpers bij Apple, gepromoveerd werd tot hoofd van de ontwerp afdeling. Ive was al verantwoordelijk voor het grootste deel van het design bij het bedrijf, maar zal zich nu nog meer kunnen concentreren op ontwerpen nu zijn meer administratieve taken doorgegeven worden.

Bij het grote publiek is Ive eigenlijk nog vrij onbekend, maar hier zijn toch al 11 dingen die je over de man kan opsteken.

1. In het begin van zijn carrière ontwierp Ive wastafels, badkuipen en toiletpotten voor het Britse bedrijf Ideal Standard.

2. Hij had zijn zeg in het ontwerp van de ‘lightsabers’ uit de nieuwe Star Wars-film. Hij zei tegen regisseur JJ Abrams dat hij de ‘lightsabers’ “wat gewaagder” zou maken. Later liet de regisseur weten dat de opmerking van Ive bepalend was bij het ontwerp.

3. Hij heeft heel wat bekende vrienden: De ontwerper mag Chris Martin, Bono, Massive Attack, JJ Abrams en Stephen Fry tot zijn vriendenkring rekenen.

4. Ive zorgde ervoor dat Apple witte producten heeft, ondanks dat Steve Jobs daar oorspronkelijk tegen was.

5. Hij is geobsedeerd door kleine dingen. Vooral door hoeken, ronde hoeken. Het duurde tot na Steve Jobs’ dood, toen hij verantwoordelijk werd voor iOS7, dat Ive de hoekjes van de applicaties op de iPhone kon rond maken. “Ik werd er gek van. Al wat ik kon zien waren deze rechte hoekjes.”

6. Hij werkte mee aan het ontwerp voor Apples’s nieuwe campus. Zelfs zijn onvrede over de knopjes in de liften “leidden tot conflicten.”

7. Hij liet Apple-medewerkers rondlopen met verschillende maten van iPhone om het beste formaat te bepalen. Het duurde drie jaar voordat Ive kon beslissen hoe groot de schermen van de iPhone 6 en 6 Plus moesten zijn. Hij liet tientallen prototypes maken met een diameter van 4 inch tot 6 inch met telkens 0.1 inch verschil. De medewerkers moesten dagen lang met de toestellen rondlopen voor hij tot een besluit kwam.

8. Het duurde zes weken om de Apple Watch te ontwerpen, maar hij deed er een jaar over om de bandjes te creëren. “Mensen vinden het oké om net dezelfde smartphone te hebben als miljoenen andere mensen, maar een horloge moet unieker zijn.”

9. Het wieltje aan de Apple Watch is bewust niet centraal aan de zijkant geplaatst. “Een wieltje centraal aan de zijkant zou direct verwijzen naar hoe het in het verleden was, maar het heeft nu een andere functie, en zou dus verwarring opleveren.”

10. In zijn nieuwe bureau heeft hij een poster met “Believe in your fucking self. Stay up all fucking night … think about the fucking possibilities” aan de muur hangen. Daarnaast heeft hij ook een print van Banksy aan de muur, met de Britse Queen afgebeeld als een chimpansee.

11. Ive was een van de twee personen waar Steve Jobs naar vroeg na zijn operatie aan een tumor. Die andere persoon was Jobs’ vrouw Laurene.