IKEA-hacking; je weet niet wat je allemaal met Ikea-producten kan doen

Het idee om IKEA-producten te ‘hacken’ en er iets anders van te maken is niet nieuw. Het idee is zo goed dat de meubelfabrikant nu zelf officiële ‘IKEA Hack’ producten aan het overwegen is. En dat bijna exact een jaar nadat het Zweeds bedrijf een groep advocaten onder de arm nam om een IKEA-hacks-website van een fan offline te halen.

IKEA wil duidelijk geen goede ideeën verloren laten gaan. Het bedrijf maakte tijdens de tweede jaarlijkse ‘IKEA Democratic Design Day’ in haar hoofdkwartier in Zweden, plannen bekend om een officiële Hack-kit uit te brengen.

1341669602NDSC_0001_2-730337

Van twee bedden kan je een gezellige buitenzetel maken

“Wat als je een website kon bekijken en trucjes zou vinden voor alle beschikbare producten?” vroeg een van de designers aan het publiek. Wel dat bestond al, maar wat als IKEA de site zou beheren? Je zou direct weten of iets hackbaar is als je het koopt in de winkel. IKEA zou de website bouwen waarop verschillende ideeën staan voor alle hackbare producten. Je zou een kit kiezen die bij je meubels past en deze dan gewoon in de winkel kunnen kopen.

bar1-550x549

Van de klassieke Billy-kast maar je een gezellige bar.

De winkelketen weet dat sommige van zijn klanten al meubels bewerken. Bovendien heb je al verschillende websites die op maat gemaakte onderdelen voor je IKEA-meubels maken. Vorig jaar probeerde het bedrijf al eens een aandeel van deze markt te verwerven door de website IKEAhackers.net van het net te halen maar kwam op zijn stappen terug toen het met een woedende menigte van fans te maken kreeg. Maar nu overweegt het bedrijf dus een agressievere aanpak.

image0011-550x410

Met haken om je gordijnen op te hangen maak je een handig kampeervuurtje

IKEA wil ook de strijd aangaan met de herverkoop van IKEA producten via tweedehands sites, een dat via een platform ‘IKEA Swap’ genaamd. Verschillende producten zouden zo een label krijgen waardoor klanten een garantie krijgen dat de winkel het product later terugneemt, in ruil voor IKEA-waardebonnen natuurlijk.

Zaun-1

Van de leuning van je bed maak je een hek.

Of deze plannen ooit effectief uitgewerkt zullen worden is nog maar af te wachten. Het idee van IKEA-hacking bestaat al lang, maar of de meubelgigant ook effectief met het concept zou gaan lopen is nog af te wachten.