Deze computerchips zijn volledig biologisch afbreekbaar

We zijn weer één stap dichter tot de biologisch afbreekbare gadgets. Deze computerchips zijn bijna volledig gemaakt uit hout.

Wetenschappers van de Universiteit van Wisconsin werkten samen met het ‘Forest Products Laboratory’ van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw om samen een computerchip te maken. Het verslag werd dinsdag gepubliceerd in een Amerikaans wetenschapsmagazine.

Het grootste deel van een computerchip is eigenlijk het ondersteunende deel waarop de echte chip bevestigd is. Het onderzoeksteam verving de niet biologisch-afbreekbare grondlaag met een andere stof, buigzaam, afgeleid van hout en biologisch afbreekbaar, allemaal dingen dat het product minder gevaarlijk zullen maken.

“Nu worden de chips zo veilig dat je ze op je composthoop zou kunnen achterlaten en de schimmels zullen ze afbreken,” zegt profesor Zhenqiang Ma, die het team leidde. “Ze worden even veilig als potgrond.”

Een probleem was dat hout de neiging heeft om uit te zetten als het vocht uit zijn omgeving opneemt. De oplossing? Een epoxy laagje aanbrengen dat de chip beschermt tegen vocht, en het tegelijk ook een zachter gevoel geeft.

Het resultaat? Een ‘groene chip’ die goedkoper en minder giftig is dan de materialen die tegenwoordig gebruikt worden in elektronica. Elk klein beetje helpt nu we vuilnisbelten vol afgedankte laptops, mobiele telefoons en computers hebben zeker als de chips uit deze toestellen de bodem verontreinigen met giftige stoffen, zoals arseen.