Haar van Mozart, of toch liever van Beethoven?

Deze week wordt in Londen en lok haar in een gouden medaillon geveild door Sotheby’s en het wordt verwacht €17.000 op te brengen. De lok werd generaties lang doorgegeven tussen kunstenaars en zou van de beroemde componist Wolfgang Amadeus Mozart zijn.

Tegen de tijd dat Mozart in 1791 stierf, op 35 jarige leeftijd, had hij een ongelofelijke hoeveelheid muziek gecomponeerd, muziek die nu nog steeds bij ’s werelds meest geliefde muziek hoort. De lok werd door de weduwe van Mozart, Constanze, doorgegeven aan de moeder van een Duits dirigent, Karl Anschütz, deze gaf het op zijn beurt weer door aan de muzikant Sir Arthur Somervell tijdens een verblijf in Engeland. De vrouw van Somervell droeg de lok in een gouden medaillon als een armband. Somervell stierf in 1937, maar al die jaren bleef het medaillon in de familie.

Mozart 2

Zulke trofeeën van gevierde artiesten waren veelvoorkomend in die tijd. Een vriend van de componist Beethoven, Gerhard von Breuning, schreef dat toen hij afscheid kwam nemen van het lichaam van de componist bijna al het haar al was afgeknipt door de eerdere bezoekers.

In 2002 verkocht het veilingshuis al eens een plukje van Mozarts haar, deze werd doorgegeven door de maitresse van de zoon van de componist. Toen bracht deze een recordbedrag op van €53.000 op, meer dan het dubbele van de oorspronkelijke geschatte waarde.

De veiling in het Londense veilingshuis Sotheby’s biedt ook nog andere unieke voorwerpen aan. Een uitnodiging naar de begrafenis van Beethoven en ook een lok haar van die laatste. Als je het liefst minder macaber hebt bieden ze ook brieven aan van onder andere Charles Dickens, Sigmund Freud, Goethe en Victor Hugo. De topstukken van de veiling zijn handgeschreven manuscripten van onder andere Tsjakovski (€420.000) en Mozart (€280.000).