Pil met naalden als vervanging van pijnlijke spuitjes

Zou u een pil inslikken als deze is uitgerust met vele kleine naaldjes? Waarschijnlijk niet. Maar hoewel het er pijnlijk uitziet, is de pil speciaal ontworpen om pijn te vermijden, namelijk de pijn van injecties.

Het werkt als volgt: wanneer de pil wordt ingeslikt en deze de darm bereikt, komt de medicatie die zich in de pil bevindt via de naalden naar buiten. Het spijsverteringskanaal gaat de medicatie dan meteen uitscheiden, en zo komt de stof direct in de bloedstroom terecht. Het is vooral bedoeld voor bijvoorbeeld diabetes-patiënten die vaak dagelijks met een spuitje insuline bij zichzelf moeten inbrengen.

De uitvinders stellen daarbij dat de pil in feite voor ‘injecties van binnenin zorgen’. Bepaalde stoffen zoals insuline moeten immers steeds rechtstreeks worden ingespoten, omdat bij een gewone pil de stof al snel door enzymes in het spijsverteringskanaal zou worden afgebroken vooraleer ze goed in het bloed zou terechtkomen. Voor pijn vanwege de naalden hoeven patiënten niet te vrezen, zo stellen de ontwikkelaars.