Oudste stenen werktuig ooit gevonden

De voorouders van de mens maakten vroeger dan gedacht gebruik van simpele, stenen werktuigen. De scherven zijn zo'n 3,3 miljoen jaar oud, oftewel 700.000 jaar ouder dan de oudste werktuigen die we tot nu toe kenden.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Enkele onderzoekers kwamen de werktuigen in Kenia op het spoor toen ze bij toeval een verkeerde afslag genomen hadden. "Ik wist onmiddellijk dat het om een heel speciale ontdekking ging", vertelde archeologe Sonia Harmand aan de New York Times. En zo blijkt. De gevonden stenen zijn maar liefst 700.000 jaar ouder dan de tot dusver oudste bekende stenen werktuigen. Die werden zo'n 2.6 miljoen jaar geleden gebruikt in het huidige Ethiopië door de Homo habilis.

Wie de makers van de werktuigen dan wel zijn, is nog onduidelijk. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een soort tengere aap, zoals de Australoptihecus, bekend van de oermens 'Lucy' (foto).

"Deze voorwerpen vertellen ons veel over een tot nu toe nog onbekende periode. Dankzij deze ontdekking kunnen we heel wat bijleren over de cognitieve ontwikkeling van onze voorouders", aldus Harmand. "Een ding is zeker: deze vondst weerlegt de veronderstelling dat de Homo habilis de eerste soort was die werktuigen fabriceerden."