Dit behangpapier beschermt soldaten tegen ontploffingen

Het Amerikaanse leger ontwikkelt ‘blast-proof’ behangpapier dat soldaten zou kunnen beschermen tegen explosies.

Binnenkort lopen soldaten misschien rond met rollen plakkend, en met Kevlar verstevigd, behangpapier dat gebruikt zou kunnen worden om de muren van tijdelijke verblijven te verstevigen. De stof vermindert de hoeveelheid rondvliegende brokstukken in het geval van een ontploffing, en beschermt zo de bewoners van het gebouw.

Een prototype van de stof werd voorgesteld op een tentoonstelling met vernieuwingen binnen het leger die plaats vond in het Pentagon.

“Het idee om de binnenkant van gebouwen de bedekken met een laag om het gevaar van brokstukken voor de bewoners te verminderen is niet nieuw, zei Justin Bronk, een onderzoeker aan het Royal United Services Institute. “Wat nieuw is aan dit ballistisch behangpapier is dat het snel en eenvoudig aangebracht kan worden door niet-gespecialiseerde troepen en dat binnen een korte tijdspanne. Dat zorgt voor belangrijke tactische voordelen.”

Het ballistisch behangpapier werd tentoongesteld op de eerste editie van de ‘Department of Defence Lab Day’, samen met 99 andere innovaties van ingenieurs van het Amerikaanse leger. Nick Boone, een ingenieur voor het leger zei dat hij hoopte dat het behangpapier levens zou redden.