De voordelen van de Britse Queen

Iedereen weet dat de Britse Queen een geval apart is. Maar wist je dat ze juridisch niet vervolgd kan worden? Dat ze een eigen persoonlijke poëet heeft, die betaald wordt in Sherry wijn? Of dat ze de hele Australische regering kan ontslaan?

Het is waar dat de rol van de Britse vorst tegenwoordig vooral ceremonieel is, en dat ze geen echte macht meer heeft. De historische ‘koninklijke machten’ zijn grotendeels overgedragen naar de ministers,  maar als de regering oorlog verklaart, of een verdrag ondertekent doet ze dat met haar goedkeuring.

En ze heeft zelf nog steeds een paar van die machten, bovendien heeft ze nog eigen unieke privileges, van verrassende tot totaal absurde dingen.

1. Ze is eigenares van alle zwanen in de rivier Thames.

2. Ze bezit alle dolfijnen en walvissen in de Britse territoriale wateren.

3. Ze heeft geen rijbewijs nodig om met de wagen te rijden en ze leerde zelfs rijden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

4. Ze heef ook geen paspoort nodig, in tegenstelling tot de andere leden van het koningshuis.

5.  Ze heeft twee verjaardagen, de officiële verjaardag op een zonnige zaterdag in juni, maar haar echte verjaardag is op 21 april. Als de effectieve verjaardag van een vorst niet in de zomer valt, dan maken ze er meestal een extra die wel in de zomer valt.

6. Ze heeft een eigen bankautomaat in de kelder van Buckingham Palace.

7. Ze heeft een persoonlijke poëet. De positie is een erefunctie en wordt ingevuld door een poëet gekozen door de koningin zelf, het werk van de auteur moet van ‘nationaal belang’ zijn. Toen de rol voor het eerst werd ingevoerd kreeg de poëet een £200 en een ton witte wijn van de Canarische Eilanden, tegenwoordig krijgt hij een vat Sherry. Tot 2019 betrekt Carol Ann Duffy de erefunctie.

Ann Carol

8. Ze kan iemand Lord maken.

9. Ze hoeft geen belastingen te betalen, maar dat doet ze toch.

10. Ze kan regeringen vormen.

11. Ze heeft ridders.

12. Ze is niet verplicht aanvragen, op basis van het ‘recht op informatie’ na te leven.

13. Ze kan besluiten van ministers ongedaan maken ‘in geval van nood’.

14. Als staatshoofd van Australië kan ze de hele Australische regering ontslaan.

15. Naast staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk en Australië is ze ook de vorst van Antigua en Barbuda, de Bahama’s, Barbados, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Nieuw-Zeeland, Papoea Nieuw-Guinae, Saint Kitts en Nevis, Saint Vincent en de Grenadines, Salomonseilanden en Tuvalu.

16. Ze is geestelijke leider van de Anglicaanse Kerk.

17. Ze geeft jaarlijks speciaal kleingeld aan gepensioneerden.

18. Ze is immuun voor juridische veroordelingen.