NMBS bespaart op fietspunten

De NMBS stopt met de financiering van 15 van de 43 fietspunten in Vlaanderen. Daarmee valt bijna de helft van het budget weg, staat in de kranten van Mediahuis. Opvallend is dat sommige fietspunten nog maar anderhalf jaar geleden zijn opgestart. Nu is het onzeker of ze nog verder kunnen.

De NMBS betaalt de leden van de vzw Fiets&Werk voor het dagelijks uitbaten van de fietspunten. Reizigers kunnen er een fiets huren of er hun eigen fiets parkeren terwijl die permanent bewaakt wordt. De vzw staat ook in voor de netheid van de fietsstallingen.

De besparing raakt de fietspunten bij kleinere stations, waar minder dan 2.500 reizigers per dag opstappen. «De permanente financiering voor de bewaking en het proper houden van de fietsstallingen stopt. En dat vanaf augustus volgend jaar. In ruil komen er wel nog gerichte acties voor bewaking en onderhoud, maar dus niet meer permanent. We willen de middelen stipter en efficiënter inzetten», bevestigt Bart Crols, woordvoerder van de NMBS, in de krant