Grijpt AA Gent vandaag al zijn historische titel?

Bijna alle Europese voetbalcompetities kennen na vorig weekend hun kampioen, maar in België blijft het nog net iets langer spannend. Al is zondag eindelijk een grote favoriet voor de eindoverwinning opgestaan. Na wekenlang de titelkansen te hebben ontkend, kunnen Hein Vanhaezebrouck en AA Gent niet anders dan toegeven dat de allereerste titel in het verschiet ligt. Eén zege is voldoende voor de Buffalo’s om zich tot kampioen te kronen. Vanavond krijgen ze hun eerste kans tegen Standard.

AA Gent kwam zondag goed voor de dag. Het zenuwachtige gelijkspel tegen Charleroi bleek vergeten en de Buffalo’s kwamen opnieuw vol zelfvertrouwen aan de aftrap. Vijf minuten ver zette Lasse Nielsen de 0-1 al op de bordjes. Vormer bracht Club echter terug in evenwicht, dankzij een knappe actie van Izquierdo.

Na de pauze was Gent weer gevaarlijk en een afgeweken schot van Dejaegere bracht hen weer op voorsprong. Vormer bleef echter niet niet bij de pakken zitten en herstelde de balans met een weergaloze omhaal. Drie minuten voor het einde diende Gentenaar Benito Raman in twee keer de doodsteek toe. De Nederlandse middenvelder van Club had dit keer geen antwoord en zijn ploegmaten leken moegestreden.

Het verlies betekent dat Blauwzwart na een lang seizoen zijn titelambities definitief mag opbergen. Zelfs als Club zes op zes haalt in zijn laatste twee matchen, moeten Anderlecht en AA Gent veel steken laten vallen om de Bruggelingen een kans te geven. Op zich zijn Charleroi en Kortrijk haalbare kaarten, maar het verlies zal een zware domper zijn en de vermoeidheid slaagt nu onvermijdelijk toe. Club speelde maar liefst 61 officiële wedstrijden (38 in de competitie, 7 in de beker en 16 in Europa). Geen enkele ploeg in Europa speelde meer matchen.

Als de Buffalo’s een titelfeestje in de eigen Ghelamco Arena willen, moeten ze vanavond winnen van Standard. De Rouches zullen waarschijnlijk een Gentse kampioenschap verkiezen boven een vierde, opeenvolgende titel voor de eeuwige rivaal Anderlecht, maar dat betekent niet dat Gent het makkelijk zal krijgen. De Luikenaars hebben nog punten nodig voor de vierde plaats en de laatste kans op een Europees ticket. Bovendien kwam Standard hier al winnen in de reguliere competitie, toen er van titelstress nog geen sprake was.

Hein Vanhaezebrouck kan waarschijnlijk wel terug rekenen op targetman Laurent Depoitre. De spits werd door de reviewcommissie geschorst voor een tackle op Oscar Duarte en sukkelde bovendien met een rugblessure, maar zou donderdag terug fit zijn. De potige aanvaller werkt trouwens aan een opbouwende titelreeks. Vier jaar geleden werd hij kampioen in derde klasse met Eendracht Aalst, twee jaar terug maakte hij deel uit van het KV Oostende dat in tweede klasse de titel won. Opnieuw twee jaar later maakt hij weer kans op een titel, weer een divisie hoger.

Zelfs als Gent niet wint van Standard, mag dat echter geen ramp heten. Ze krijgen zondag een tweede kans op de titel bij Anderlecht. Paarswit is de enige ploeg die realistisch gezien nog roet in het eten kan gooien, als het vandaag kan winnen van KV Kortrijk. De Kerels verloren hun drie laatste wedstrijden en de perikelen rond trainer Yves Vanderhaeghe wijzen er echter op dat dit geen probleem zou mogen vormen voor Anderlecht. Zij moeten dus hopen op een gunst van hun rivalen uit de Vurige Stede.

Paarswit ging al met de billen bloot tegen AA Gent in eigen huis. Op de laatste dag van de reguliere competitie wonnen de Buffalo’s met 1-2 in het Constant Vanden Stockstadion, om zich zo van de tweede plaats te verzekeren. Het was de eerste keer in vijftien jaar dat Gent er won. In Play-Off 1 nam Gent nog wraak op Paarswit voor de verloren wedstrijd in de Ghelamco Arena tijdens de heenronde.

Ideaal gezien komt het natuurlijk niet zover voor AA Gent. Ondanks hun overwinningen op Anderlecht dit seizoen, hebben de mannen van Besnik Hasi veel meer ervaring met de titelstrijd en de bijhorende zenuwen. Zo wonnen zij de laatste drie jaar steeds de titel. Twee jaar geleden was dat ook op de laatste dag. De tegenstander, Zulte-Waregem, was toen ook een onverwachte uitdager. Gent moet dus oppassen.

AA Gent – Standard, Kortrijk – Anderlecht en Charleroi – Club Brugge, vanavond om 20u30.