Technologie moet boegeroep op Eurovisiesongfestival verbergen

De organisatoren van het Eurovisiesongfestival hebben een technologie geïnstalleerd die moet voorkomen dat de kijkers thuis boegeroep kunnen horen. Deze maatregel komt er nadat vorig jaar de Russische inzending op boegeroep werd onthaald. Dat bericht The Moscow Times.

Vorig jaar, tijdens het optreden van de Russische zussen Tolmachey, was er meermaals boegeroep te horen. Het gejouw zou een reactie zijn geweest op de Russische inmenging in de Oekraïense crisis en op controversiële maatregelen tegen homoseksualiteit in Rusland. De organisatie wil dit jaar gelijkaardige situaties voorkomen.

“Het was een pijnlijk moment toen dat vorig jaar gebeurde. Boegeroep past niet in de geest van de wedstrijd”, liet Jarmo Siim van Eurovisie weten aan The Moscow Times. “Het motto van het Eurovisiesongfestival is om bruggen te bouwen.”

Als er dus gejouwd wordt tijdens het optreden van Polina Gagarina, zullen we dat niet horen op de televisie. Siim bevestigde dat er heel wat maatregelen zijn om kwetsende geluiden van het publiek te dempen, maar hij weigerde in detail te treden. “Het is de eerste keer dat we zoiets voorbereiden. We willen klaar zijn voor alle scenario’s, maar we verwachten dat het niet nog eens zal gebeuren”, aldus Siim.

Gagarina zelf hoopt dat het publiek haar act kan appreciëren, al zal ze het zelf niet kunnen horen omdat artiesten twee oortjes moeten dragen van de organisatie. De Russische zangeres werd echter in eigen land al bekritiseerd, nadat ze op Instagram poseerde met Conchita Wurst, de winnaar van vorig jaar. Het filmpje op Instagram verzamelde meer dan 50.000 likes, maar kon ook rekenen op heel wat homofobe commentaren.

Gagarina toonde echter dat ze toleranter is dan haar landgenoten en reageerde met “Waarom zijn jullie zo kwaad? Het is maar personage voor op het podium en het werkt. Haar performances zijn uitstekend en ze is erg beschaafd. Let op wat je schrijft!!!”