L’Oreal start met het 3D-printen van huid

Het Franse cosmeticabedrijf L’Oreal slaat de handen in elkaar met de biologische start-up Organovo om menselijke huid te 3D-printen. Volgens het cosmeticamerk zal geprinte huid worden gebruikt om producten uit te testen.

De start-up Organovo haalde al eens de krantenkoppen toen het beweerde een menselijke lever te kunnen printen, maar dit is de eerste keer dat ze samenwerken met een cosmeticamerk. Experten geloven in de technologie, maar vragen zich af waarom een cosmeticamerk de huid zou willen printen.

Momenteel groeit L’Oreal huid uit weefsel dat gedoneerd wordt door patiënten die plastische chirurgie ondergaan. Het produceert nu al jaarlijks meer dan 100.000 stukjes van 0,5 cm², en kweekt negen huidsoorten van verschillende leeftijden en etnische achtergronden.

De verklaring waarin ze de voordelen van het printen van huid uitleggen is vaag: “Ons partnerschap zal niet enkel een nieuwe geavanceerde methode voortbrengen om productveiligheid en vermogen te evalueren, maar het potentieel waar deze technologie ons kan brengen is grenzeloos.”