Eerste echte portret van Shakespeare ontdekt in 400 jaar oud boek

Een 400 jaar oud plantkunde boek zou het enige bekende portret van William Shakespeare bevatten volgens een academische expert. “Zo zag Shakespeare er werkelijk uit in de bloei van zijn leven,” zei botanicus en historicus Mark Griffiths.

“Dit is het enige bekende verifieerbare portret van ’s werelds grootste schrijver tijdens zijn leven. Het is de literaire ontdekking van de eeuw,” jubelde Mark Hedges, redacteur van Country Life waar de ontdekking werd onthuld.

Shakespeare

Op de foto zie je de 33-jarige Shakespeare toen hij Hamlet begon te schrijven. “Hij ziet eruit als een filmster.”

Griffiths ontdekte het portret in een boek van 1484 pagina’s dat verschenen was in 1598 en beschouwd wordt als het grootste werk over planten dat ooit werd gepubliceerd in het Engels.

De historicus dacht aanvankelijk dat het portret van de man een gravure van William Rogers was, maar ontdekte nadat hij de decoratieve dingen rond de figuur had gedecodeerd, de ware idententiteit van de persoon op het portret.

Het is niet de eerste keer dat er dergelijke claims werden gemaakt over een portret van de schrijver. In 2009 werd er een portret onthuld dat bekend staat als het Cobbeportret. Op het schilderij, dat zou dateren van 1601, was een authentiek portret maar volgens critici was het geen afbeelding van Shakespeare.