Deze site schat hoeveel geld je waard bent aan de hand van je CV

Het zou wel eens de perfecte opening kunnen zijn om loonsverhoging aan te kaarten bij je baas: een nieuwe website genaamd ‘ValueMyCV‘ analyseert je CV en berekent hoeveel je eigenlijk waard bent voor werkgevers.

De website werd ontwikkeld om het giswerk dat plaatsvindt bij de onderhandeling over lonen uit de weg te gaan. Dat zou ze doen door op basis van hun ervaring en hun opleiding een realistische schatting te maken van het bedrag dat werknemers eigenlijk zouden moeten uitbetaald krijgen.

Adzuna, een Engelse zoekmachine voor jobs, ontwikkelde de website. Het maakt gebruik van  zogenaamde ‘textmining software’, een ICT-techniek bedoeld om waardevolle informatie uit een grote hoeveelheid tekst te selecteren. Woorden die veel voorkomen of woorden die een speciale betekenis hebben, worden als belangrijk gemarkeerd.

Eens het CV helemaal geanalyseerd werd, gaat de site op zoek naar jobs die geschikt zijn voor jou en wat het gangbare loon is binnen die sector. Een gemiddelde van deze gevonden lonen wordt gemaakt en zo bekomt de site jouw ideale loon.

Dat ziet er dan zo uit:

CV

Ook is het – zoals je kunt zien op de afbeelding – mogelijk om een e-mail te versturen naar je baas of je toekomstige baas met de resultaten van deze analyse. Noem het een subtiele manier om duidelijk te maken dat je niet genoeg verdient.

En daar stoppen de mogelijkheden niet. De site geeft je achteraf ook tips over hoe je CV op te krikken. Zo kan ze aantonen dat je CV de verkeerde lengte heeft of geeft ze aan welke informatie precies ontbreekt. Bovendien geeft ze ook tips mee over openstaande vacatures die bij jouw profiel passen.

tips CV

Laat duidelijk zijn dat de site een Engelse site is en dus enkel Engelse woorden kan analyseren en vacatures in Groot-Brittannië aanraadt. Anderstaligen die willen weten hoeveel ze zouden moeten verdienen, vertalen hun CV dus best naar het Engels. En werkzoekende mensen die niet in Engeland wonen, zullen geen vacatures uit eigen land te zien krijgen.