Deze app controleert de echtheid van geldbiljetten

Een app ontwikkeld door De Nederlandsche Bank (DNB) geeft ons de mogelijkheid om zelf de echtheid van onze bankbiljetten te controleren. Met behulp van de camera van de smartphone worden de vorm en het opschrift van het biljet gecontroleerd en krijgt het een echte of valse status.

De app is eigenlijk een verzameling van sjablonen van de verschillende eurobiljetten. Wanneer je een biljet wil controleren, dan zoek je het juiste sjabloon door naar links of naar rechts te swipen. Het biljet zelf leg je best zo plat mogelijk op een oppervlak. Dan moet je de camera boven het biljet houden en helpt een waterpas je de correcte positie te vinden. Tot slot wordt het biljet automatisch gescand.

Met de ontwikkeling van deze app wil de bank de omloop van valse bankbiljetten beperken. Zo kunnen mensen die op eigen houtje en dus zonder kassasysteem iets verkopen minder makkelijk om de tuin geleid worden.

De app is sinds gisteren beschikbaar. Wel moet duidelijk zijn dat het enkel te downloaden is op de iPhone 5 of hoger. Of er ook een versie zal komen voor andere smartphones, is niet duidelijk.