Onverwacht bezoek? Zo ruim je op in 5 minuten

Iedereen kent het, je zit rustig thuis en plots belt die vriend, vriendin of schoonmoeder of hij/zijn niet even kan langskomen om snel iets op te pikken. Geen probleem, alleen is je appartement een stal. Met deze tips bereid je je appartement in vijf minuten voor op bezoek.

1. Neem een foto. Neem voor je begint met op te ruimen een snelle foto van de ruimte. Het is makkelijk om te wennen aan rommel die er al een tijdje ligt. Naar een foto kijken en dan beslissen wat niet op zijn plaats ligt is veel eenvoudiger. Dan kan je snel die kleine dingen naar op zijn juiste of op zijn minst op een minder opvallende plek, leggen.

2. Neem alle rommel bij elkaar. Steek alle losliggende dingen samen een in een emmer of een wasmand. Later kan je dan rustig de tijd nemen om alles rustig te sorteren en er een plaats voor zoeken.

3. Benut lege ruimtes. Je bureauaccessoires kan je bijvoorbeeld kwijt in een tas of een glas.

4. Veeg. Zorg ervoor dat alle kleine kruimels of stofvlokken die aan je gasten hun sokken kunnen blijven hangen weg zijn.

5. Propere badkamer. Veeg alle restjes tandpasta van je wasbak, spoel de zeepresten van het schoteltje. Zorg ervoor dat het wc-papier aangevuld is. Verspil geen tijd aan het poetsen van je douche, doe gewoon het douchegordijn toe.

6. Ga met een vod over stoffige oppervlaktes. Geen paniek als je geen schoonmaakmiddel meer hebt. Gewoon water is goed genoeg om iets visueel proper te maken.

7. Fris je salon op. Schud je kussens even op en draai ze met de properste kant naar buiten en plooi je fleece dekentjes op. Steek een geurkaars op voor gezelligheid.

8. Focus op oogniveau. Concentreer je op wat je stoort op oogniveau. Het is tijdsverspilling om onder je zetels, of bovenop je kasten te poetsen. Daar kijken je gasten (normaal gezien toch) niet.

9. Verwijder de rondslingerende haren van je huisdier. Een kledingroller is essentieel als je huisdieren hebt. Heb je geen roller in huis? Doe rubberen handschoenen aan en wrijf over je stoelen en zetels, de haren zullen zich zo in een balletje oprollen.

10. Denk aan allergieën. We niezen en kuchen al genoeg deze tijd van het jaar. Stel bezoekers gerust door speciale aandacht te besteden aan vensterbanken en radiatoren, deze verzamelen veel stof  en dat kan serieuze niespartijen veroorzaken.