Leen eens een parasol bij de buren

De sociaal-culturele organisatie Curieus wil mensen aanzetten om vaker materiaal uit te lenen aan elkaar. Daarvoor ontwierpen ze ‘deelstickers’ die je op je brievenbus kan plakken.

De stickers worden vandaag voorgesteld onder de naam SAMEN(k)LEVEN. Ze beelden bijvoorbeeld een parasol, een fruitpers, een grasmachine of een barbecue af. Door zo’n sticker op je brievenbus te kleven, geef je aan dat buurtbewoners gerust mogen aankloppen om je grasmachine te lenen. «We willen mensen aanzetten tot duurzaam materiaalgebruik», zegt Jan Roegiers, voorzitter van de socialistische sociaal-culturele organisatie Curieus. «Maar daarnaast willen we buurtbewoners ook aanmoedigen om eens sneller bij elkaar aan te bellen om iets te lenen en een praatje te slaan. Nu al zijn één op drie huishoudens mensen die alleen wonen, en dat aantal zal in de toekomst nog toenemen. Als alleenwonende heb je misschien geen eigen barbecue nodig, maar je kan wel gemakkelijk eens de barbecue van de buren gebruiken.»

Reisgids of tuintafel

«Niet iedereen moet alle mogelijke consumptiegoederen in huis hebben», gaat Roegiers verder. «Zelf heb ik bijvoorbeeld geen grote tuintafel staan, maar als je bezoek hebt, heb je dat wel nodig. Dat kan je dan lenen. Ook leuk is de sticker met de afbeelding van een reisgids. Dan heb je meteen een onderwerp om over te praten: je laatste reis.»

De vrijwilligers van Curieus zullen de stickers verdelen, maar ze zijn ook te bestellen via de website. «Het is de bedoeling dat onze vrijwilligers in hun eigen straat op stap gaan om de stickers te verdelen en om hun buurt meteen te betrekken bij het initiatief. We hopen dat ook gemeentes de stickers op termijn mee gaan verdelen.»