8 technologische mythes die je vanaf nu niet meer moet geloven

door
Hans
Leestijd 1 min.

Je mag je GSM pas opladen wanneer de batterij volledig leeg is. Of: hoe meer megapixels, hoe beter je camera. Het zijn maar enkele van de vele misvattingen die er zijn omtrent onze technologische toestellen en hoe we ermee omgaan. Hier vind je een lijstje van 8 technologische mythes die hardnekkig de ronde blijven doen.

1. Mac computers zijn immuun voor virussen

Apple-producten zijn doorgaans duurder omdat er een betere kwaliteit wordt geleverd, zo wordt weleens beweerd. Onder andere tegenover virussen en malware zou de Mac beter bestand zijn. Dit imago probeert Apple althans naar voren te schuiven. Toch is niets minder waar, de Mac computers zijn even kwetsbaar als de Windows PC's. Het beste voorbeeld daarvan stamt uit 2012: Apple veranderde na een massale Trojan-aanval zijn garantie immers van "It doesn't get virusses" naar "It's built to be safe". Een wereld van verschil.

2. Privé of incognito surfen garandeert je anonimiteit

Vele mensen denken dat de 'Private Browsing'- modus in Safari of het 'Incognito'- window in Google Chrome synoniem staat voor anonimiteit. Deze tools zorgen er bijvoorbeeld voor dat je favorieten of internetgeschiedenis niet worden bijgehouden, of dat je niet meer automatisch inlogt in accounts. Ze zijn dus handig om ervoor te zorgen dat mensen die dezelfde computer gebruiken, jouw surfgedrag niet kunnen nagaan. Maar volledige anonimiteit bieden ze niet. Je identiteit blijft via je ISP (Internet Server Provider) immers steeds te achterhalen.

3. Het is slecht om je GSM 's nachts op te laden

Je GSM is bijna leeg en je vreest er de volgende dag niet volledig mee door te komen. Dus laad je hem op voor je gaat slapen. "Niet doen!", zouden sommigen zeggen, "Het verkort de levensduur van je batterij", hoor je dan wel eens. Ook dit klopt vaak niet. Moderne smartphones beschikken vaak over Lithium Ion batterijen, en deze stoppen met opladen eens hun volledige capaciteit is bereikt. 's Nachts opladen vormt dus geen enkel probleem.

4. Laad je GSM pas op wanneer de batterij volledig leeg is

Ook dit is een hardnekkige mythe over Lithium Ion batterijen. Het kan helemaal geen kwaad om je GSM al op te laden wanneer de batterij nog halfvol is. Het kan ervoor zelfs beter zijn. De levensduur van je batterij heeft alles te maken met zogenaamde 'charge cycles', het volledig opladen van je GSM nadat deze volledig leeg was. Wanneer je batterij het dus minder lang volhoudt, komt dit door het stilaan opgebruiken van deze 'charge cycles', en niet door het opladen wanneer de batterij halfvol is.

5. Meer megapixels betekent een betere camera

Bestaat er veel verschil tussen een camera met 12 megapixels vergeleken met een camera met 8 megapixels? Eigenlijk niet. De kwaliteit van een afbeelding wordt vooral bepaald door de hoeveelheid licht die de camerasensor kan opnemen. En hoe groter de pixel, hoe meer licht er kan worden opgenomen. Van belang is dus vooral de grootte van de pixels, en niet zozeer uitsluitend de hoeveelheid pixels (megapixels).

6. Het is niet goed om je computer elke dag af te sluiten

Op het werk sluiten vele mensen hun computer niet af, maar ze zetten deze in slaapmodus of loggen gewoon uit. Het is gemakkelijker want het bespaart de tijd om je PC volledig te laten opstarten. Daarbij wordt soms gesteld dat het zelfs slecht is je computer elke dag af te sluiten. Dit is niet correct, want het elke dag afsluiten heeft voordelen. Je verbruikt minder stroom en het verhoogt de levensduur van de vitale computeronderdelen.

7. Een magneet kan voor dataverlies op je computer zorgen

Technisch gezien is dit zeker niet fout. Een magneet dichtbij een computer houden kan ervoor zorgen dat de harde schijf data verliest. Toch is de omvang van de magneet erg van belang. Om een doorsnee computer problemen te bezorgen, moet de magneet echt wel al behoorlijk groot zijn. Keukenmagneetjes die vooral gebruikt worden op de koelkast vormen dus alvast helemaal geen gevaar.

8. GSM's leiden tot breinkanker

Het is bekend dat GSM's en smartphones een zekere straling afgeven, en deze kunnen geabsorbeerd worden door menselijk weefsel. Toch is het helemaal niet bewezen dat blootstelling aan GSM-stralingen kan leiden tot bepaalde ziektes zoals kanker of hersentumoren. Hevige ongerustheid is dus helemaal niet nodig. Dat stelt ook een rapport van het prestigieuze Amerikaanse 'National Cancer Institute': "Tot op de dag van vandaag is er nog geen bewijs gevonden dat bij cellen, dieren of mensen kanker veroorzaakt zou zijn ten gevolge van radiofrequentie-energie van GSM's."