Vrouwen in New York krijgen ‘wife bonus’ van hun man als ze het huishouden goed doen

Sommige vrouwen in Manhattan krijgen een ‘wife bonus’ uitbetaald als ze het huishouden goed doen. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoekster Wednesday Martin.

Martin bestudeerde de vrouwen van de Upper East Side en ontdekte dat er een cultuur van krachtige, goed opgeleide vrouwen bestaat die het huishouden doen als een CEO. Hun echtgenoot waren kostwinners. De vrouwen werkten niet buiten het huis, maar brachten al hun tijd door met intensief ouderschap. Ze zorgen ervoor dat hun kinderen verzekerd zijn van het beste onderwijs in de meest prestigieuze scholen.

Martin vertelde in de New York Times dat ze ooit een van de vrouwen met universitair diploma maar zonder baan, hoorde zeggen dat ze moest wachten op haar bonus voor ze een dure tafel kon bestellen bij een evenement.

Zo ontdekte Martin het bestaan van de wife bonus. Deze bonus, die niet zelden wordt opgenomen in een pre-nup of post-nup, wordt gebaseerd op de eigen prestaties van de vrouw. Dat kan onder meer gebaseerd zijn op hoe goed ze erin slaagt het budget te beheren of de kinderen in een goede school weet in te schrijven.

De bonussen geven de vrouwen die Martin sprak een zekere financiële onafhankelijkheid. Met het geld nemen ze deel aan sociale activiteiten voor de elite zoals een lunch die 10.000 dollar kost.

Volgens Martin zijn de wife bonuses het bewijs dat er in de Verenigde Staten nog steeds een enorme ongelijkheid heerst tussen man en vrouw en dat niet zelden de vrouwen afhankelijk en machteloos zijn.