Schildpad overleeft dankzij 3D-bek

Een schildpad dat ernstig gewond was aan zijn bek door een ontmoeting met een propeller van een boot, kon gered worden door een 3D-printer. Turkse vrijwilligers vonden het dier en besloten het te helpen door een nieuwe 3D-bek te regelen.

De schildpad was bijna dood toen de Turkse redders haar aantroffen. Het team nam het beest mee naar de dichtsbijzijnde universiteit, verzorgden er zijn wonden en gaven het eten tot het terug in stabiele toestand verkeerde. Daarna gingen ze samenwerken met een bedrijf dat gespecialiseerd is in 3D-printen, BTech.

Dat bedrijf gebruikte CT-scans, die ze dan omzette naar 3D-modellen. Op die manier werd een 3D-kopie gemaakt van de boven- en onderkaak van de schildpad. Deze stukken werden door een chirurgisch team met succes geïmplanteerd.

Het is niet de eerste keer dat een dier gered wordt door deze nieuwe vorm van technologie. In maart werd een schildpad met een misvormd schild gered door een Amerikaanse student die uren spendeerde aan het ontwerpen van een nieuw 3D-schild.