Eindelijk antwoord op de vraag: Hoe lang kan je drinken van een open fles wijn?

Er is niets leuker dan een wijntje drinken als aperitief of bij het eten, maar soms is een hele fles gewoonweg te veel. Hoe lang kan je een geopende fles bewaren? 

Eens een fles wijn geopend is, kan er zuurstof bijkomen waardoor de wijn zich sneller ontwikkelt. Hierdoor verandert de kleur, de geur en de smaak van de wijn. Je kan natuurlijk altijd een fles in één keer opdrinken. Voor wie het probleem niet wil ontwijken, heeft Wine Folly een handige opsomming gemaakt.

Mousserende wijn

Mousserende wijn – in de volksmond ook wel bubbeltjeswijn of schuimwijn genoemd – blijft één tot drie dagen goed in de koelkast met een wijnstop. Cava of Champagne zal iets langer lekker blijven dan Prosecco.

Witte wijn & rosé wijn

De meeste lichte, zoete witte en rosé wijnen blijven vijf tot zeven dagen goed in de koelkast met een kurk. Wijnen die steviger zijn – in vaktermen: wijnen met meer body – blijven maximum vijf dagen drinkbaar.

Rode wijn

Rode wijn bewaar je het best in een koele, donkere plaats. Met de kurk op de fles blijft de wijn drie tot vijf dagen lekker. Kleine tip: als je geen kamer hebt die koeler is dan 21° C, bewaar je de fles beter in de koelkast.

Versterkte of destillatiewijn

Versterkte wijnen zoals Portwijn, Sherry of Madeira blijven langer goed dankzij de brandy. Je kan ze maar liefst 28 dagen bewaren op een koele, donkere plaats. Hoe zoeter de wijn, hoe langer ze lekker blijft.

Wijn in een doos

Omdat wijn in de doos niet in aanraking komt met zuurstof, blijft die lang goed. Zowel witte als rode wijn kan je twee tot drie weken bijhouden in de koelkast.

how-long-wine-lasts-open