Heropbouw ‘Zevende Wereldwonder’ goedgekeurd

‘Het Zevende Wereldwonder’, de Vuurtoren van Alexandrië was, met een hoogte van 130 meter, eeuwenlang het hoogste menselijke bouwwerk ter wereld. In een vergadering vorige week keurde de Egyptische Antiquiteitencommissie een bijzonder project goed, namelijk het plan om de vuurtoren herop te bouwen enkele meters van de oorspronkelijke locatie.

De vuurtoren was erg beschadigd geraakt door verschillende aardbevingen tussen de 3e en de 12e eeuw. Een zware aardbeving in 1303 bleek fataal. In 1480 besloot Sultan Qaitbay om de restanten van de toren te gebruiken om een citadel te bouwen op de plaats waar de toren eerder stond. Deze citadel staat er nog steeds. Twintig jaar geleden werden er nog stukken van het oorspronkelijke bouwwerk teruggevonden op de bodem van de oostelijke haven van Alexandrië.

Het oorspronkelijke gebouw bestond uit drie onderdelen: het onderste deel was vierkant en bevatte de kern van het bouwwerk, het middelste deel was een achthoek en het bovenste deel was rond. Bovenop de toren stond een grote spiegel die overdag het zonlicht reflecteerde, terwijl er ’s nachts een vuur werd aangestoken om de schepen naar de haven te begeleiden.

Pharos Alexandria