Fruitvliegen zijn bang van schaduwen

Iedereen herkent het scenario: je zit gezellig op een terrasje iets te drinken en een insect komt constant rond je hoofd vliegen. In het rond slaan, jaagt het beest niet weg. Maar een schaduw over het diertje werpen zou wel helpen, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan de California Institute of Technology in Amerika.

Het onderzoek toont dat fruitvliegen ofwel volledig tot stilstand komen ofwel wegvliegen als er een schaduw over hen heen komt. Bovendien bemerkten ze dat de reactie meer uitgesproken werd wanneer dat meerdere keren na elkaar gebeurde.

De onderzoekers vergelijken de reactie met de reactie die mensen hebben op het geluid van een geweerschot. Dat geluid horen brengt negatieve gevoelens met zich mee. Het leidt tot andere gedragingen. Meerdere geweerschoten brengen dan een grotere emotionele reactie teweeg.

Ze beweren dus dat de reactie meer is dan een automatische reflex. Maar of het echt een emotie is, is nog niet geheel zeker. “Ons onderzoek brengt vragen over mechanismen en de functionele eigenschappen van emotionele toestanden naar boven, maar we kunnen de vraag of vliegen gevoelens hebben nog niet beantwoorden”, stelt een van de wetenschappers.

In de toekomst willen ze hun onderzoek uitbreiden. Ze willen dezelfde techniek gebruiken, maar deze dan samenbrengen met genetische testen en hersenscans om te weten te komen wat het neurale circuit is dat aan de basis ligt.