Waarom reality-tv kijken je vriendelijker maakt

Gemeen. Achterbaks. Uitlachtelevisie. Reality-tv moet met veel verwijten afrekenen, maar volgens Duitse wetenschappers maakt het je wel een vriendelijker persoon.

Reality-shows, zoals Big Brother, Jersey Shore of Tienermoeders ontwikkelen ons vermogen om plaatsvervangende schaamte voor anderen te voelen, waardoor het een deel van de hersenen activeert dat ons meer empathisch maakt.

“Mensen die reality-programma’s kijken kunnen zich beter in andere mensen hun positie inbeelden,” zo blijkt uit de studie. De studie door onderzoekers aan de Universiteit van Bonn, Duitsland, bestudeerde de gebieden in de hersenen die geactiveerd werden tijdens het kijken van verschillende programma’s. In vier gebieden werd een hoge activiteit waargenomen, die delen zijn verantwoordelijk voor empathie, medeleven, het verdrukken van het ego en het omgaan met sociale waarden en normen.

De onderzoekers bestudeerden 30 deelnemers die net beelden bekeken van mensen die zichzelf voor schut zetten en vergeleken de resultaten met 30 deelnemers die neutrale beelden bekeken. Bij die laatste groep stelden ze een veel lager empathisch vermogen vast.

In het rapport schrijven de onderzoekers dat “reality-tv met een hoog gehalte aan plaatsvervangende schaamte de regio’s in de hersenen activeren die geassocieerd worden met empathie en sociale identiteit.”

“Onze resultaten bevestigen het idee dat de mogelijkheid om jezelf in iemand anders zijn situatie in te beelden essentieel is om plaatsvervangende schaamte te voelen,” aldus een van de onderzoekers.