Voor eens en altijd bewezen: vrouwen rijden beter auto dan mannen

De vraag wie het beste kan autorijden, is voor eens en altijd beantwoord. Uit onderzoek uitgevoerd door Privilege  Insurance blijkt dat slechts 28% van de vrouwen geloofden dat ze betere chauffeurs waren dan mannen. En slechts 13% van de mannen dachten dat de vrouwen beter achter het stuur konden zitten.

Hun stereotiepe verwachtingen lijken verkeerd te zijn volgens het onderzoek. 50 chauffeurs werden geconfronteerd met hun rijgedrag in een evaluatie en nog eens 200 werden geobserveerd.

De deelnemers werden gequoteerd op 14 verschillende aspecten tijdens het rijden. Vrouwen scoorden 23.6 punten uit de mogelijke 30 terwijl mannen slechts aan een gemiddelde van 19,8 geraakten.

Volgens de studie maken vrouwen veel mindere typische fouten op de weg dan mannen. De wetenschappers toonden aan dat vrouwen in bijna alle aspecten van het rijden de betere chauffeurs zijn dan mannen.

Slechts vier procent van de vrouwen deed aan bumperkleven terwijl 27% van de mannelijke deelnemers dat wel deden. Slechts 1% van de vrouwen ritste gevaarlijk terwijl dat bij mannen in 14% van de gevallen gebeurde.

Vrouwen zijn ook veel hoffelijker op de weg dan mannen. 39% van de vrouwen was altijd beleefd richting andere bestuurders terwijl mannen maar aan 28% kwamen.

Mannen blijken hun rijkunsten ook danig te overschatten. Toen gevraagd werd of ze steeds de juiste snelheid reden, antwoordde 84% van wel terwijl dat in werkelijkheid maar bij 64% zo was.

“Ik was nogal verrast door de resultaten,” zei Neil Beeson, de rijinstructeur die meewerkte aan de studie. “In mijn ervaring zijn mannen altijd de beste leerlingen van de klas en presteren ze beter tijdens de lessen. Nu blijkt dat vrouwen de lessen beter onthouden.”

“Dit rapport laat zien dat mannen minder goede chauffeurs zijn dan vrouwen. De feiten liegen namelijk niet.”

“Het onderzoek heeft vooral aangetoond dat er een grote discrepantie is tussen hoe mannen denken dat ze tijden en hoe ze daadwerkelijk rijden,” zei Charlotte Fielding, hoofd autoverzekeringen bij Privilege.