Dit is de eerste warmbloedige vis die ooit gevonden werd

Een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Science heeft de eerste warmbloedige vis ter wereld geïdentificeerd: de opah of maanvis.

In tegenstelling tot vogels en zoogdieren, die hun lichamen zelf verwarmen. Vissen, reptielen en amfibieën worden geclassificeerd als koudbloedig wat betekent dat ze gebruik maken van externe middelen om hun lichaamstemperatuur te controleren. Sommige vissen kunnen uitbarstingen van warmte genereren dankzij hun zwemspieren, maar de opah is de eerste vis die zelf warmte produceert om zijn hart en hersenen te verwarmen.

o-OPAH-2-570

Je vindt de opah uitsluitend in de diepe oceaan, waar de vis gewoonlijk traag rondzwemt door de lage temperaturen. Op deze diepte hebben zelfs roofvissen de neiging om langzaam te zwemmen, geduldig wachtend op hun prooi.

Omdat de opah een gespecialiseerde set vleugelachtige vinnen heeft die warmte produceren, is hij in staat om te concurreren met de snelle, actieve roofdieren.

“Voor deze ontdekking had ik de indruk dat dit een van de langzaam bewegende vissen was,” zei Nicholas Wegner, een bioloog. “Maar omdat hij zijn lichaam kan opwarmen, blijkt het een zeer actief roofdier te zijn dat jaagt op wendbare prooien zoals de inktvis.”

“De natuur verrast ons steeds met slimme strategieën op plaatsen waar je ze het minst verwacht,” zei Wegner. “Het is moeilijk om warm te blijven als je omringd bent door koud water, maar de opah heeft een manier bedacht.”