De nieuwe campus van Google: altijd zomer

Google’s meest ambitieuze project dit jaar is geen smartphone, of zelfrijdende wagen. Je kan het niet vastpakken, downloaden of in de cloud zetten. Het eerste deel zal waarschijnlijk zelfs nog drie jaar op zich laten wachten, maar je kan er al alles over lezen in het honderden pagina’s tellende document dat Google indiende bij Ruimtelijke Ordening in Mountain View, Californië. Het gaat om de nieuwe campus van Google.

Google HQ 5



Het idee achter de plannen voor de uitbreiding van het Google-hoofdkwartier is ongelofelijk. Het voorgestelde ontwerp werd uitgewerkt door twee Europese architectenbureau’s en maakt een eind aan deuren. Ook klassieke muren zijn eraan voor de moeite. En trappen. En daken. Google, en zijn visionair mede-stichter/CEO Larry Page, wil eigenlijk het meer dan 24 hectare grote gebied bij San Francisco Bay ombouwen tot een menselijk terrarium.

Het opvallendste onderdeel is waarschijnlijk het afdak. Het bestaat uit vier enorme glazen koepels die omhooggehouden worden door pilaren van verschillende hoogtes. Daardoor krijg je eigenlijk vier doorzichtige glazen bergen. Door de vormen kan het bedrijf de lucht en het klimaat binnen de glazen koepels regelen.

google HQ 8

Op de grond zullen hellende paden te vinden zijn, waardoor je extra ruimte krijgt voor ‘open lucht’-bureau’s en eigenlijk geen nood meer hebt aan ouderwetse trappen. Nood aan extra vergaderruimte? Geen probleem, ook daar heeft Google aan gedacht. Modulaire kamers kunnen worden toegevoegd of gestapeld. Om dat te doen willen ze gebruik maken van een mobiele kraanrobot, of ‘crabots’ die de compartimenten kunnen verplaatsen of verwisselen, afhankelijk van wat er nodig is.

Het hele project is buiten even indrukwekkend als binnen. Google wil de campus niet helemaal hermetisch afsluiten, maar wil parken aanleggen, met fiets- en wandelpaden. Het bedrijf ziet het project als een cadeau aan de stad waar Google al 15 jaar gevestigd zit, want de publieke ruimte zal ook toegankelijk zijn voor de inwoners van San Francisco.

Het voorgestelde ontwerp zit vol nieuwe ideeën die de toekomst van het werk opnieuw kan herdefiniëren. De werknemers kunnen overal hun laptop openklappen en aan het werk gaan, ook zullen ze tot aan hun bureau kunnen fietsen. Parkeerplaatsen zijn ondergronds en aan het oog onttrokken. Ze zullen kunnen sporten en yoga doen op balkons die uitkijken op het centrale binnenplein. Cafés, winkels en zo’n 5.000 wooneenheden zullen er ook nog te vinden zijn. Zullen de werknemers nog een reden hebben om weg te moeten?

Wel is het nog afwachten of het gehele project er ooit zal komen. Google kreeg vorige week door de gemeenteraad maar een deel van de oppervlakte toegewezen die ze zouden nodig hebben. Maar een kleinere versie zou wel al kunnen.