Waarom mannen beter geen rood dragen

Mannen die de gewoonte hebben om een rode stropdas te dragen en zo een sfeer van vertrouwen te creëren tijdens vergaderingen of interviews moeten eens nadenken. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Durham zendt rode kleding een signaal uit dat de drager boos, agressief en gevoelig is voor dominant gedrag.

Wat misschien een echo is van bepaalde mannelijke dieren die de rode kleur gebruiken als waarschuwing naar mannelijke concurrenten, worden mannen die rood dragen ook geassocieerd met dominantie. Deze conclusie bouwt voort op een onderzoek dat suggereert dat een rode tenue een voordeel kan zijn in de sport.

“Gezien worden als agressief en dominant kan een voordeel zijn in sommige omstandigheden, maar in andere waar teamwork of vertrouwen belangrijk zijn, werkt het niet,” schreef Diana Wiedemann, auteur van de studie.

“Het is een lastige afweging want aan de ene kant heb je het vertrouwen en de dominantie die rood impliceert maar aan de andere kant mis je dan betrouwbaarheid. Ik zou niet kunnen aanbevelen welke kleur een politicus moet dragen, want erg veel hangt af van de context,” besloot ze.