Kinderen te laat op school? Ouders krijgen boete

Ouders van kinderen die in het Engelse South End school lopen, riskeren een boete wanneer hun kind te laat komt in de les. De boete bedraagt maar liefst 60 Engelse pond of 83 euro. Betalen ze deze niet binnen de 21 dagen, dan wordt het bedrag verdubbeld.

Bijna 500 scholen waarschuwen de ouders. Wanneer hun kind meer dan tien minuten te laat is, dan hebben ze een boete aan hun been. Er worden controles aan de schoolpoort uitgevoerd. De controleurs zullen de trage ouders dan vragen naar uitleg over de reden voor het te laat komen.

De maatregel krijgt veel kritiek van de ouders. Ze geloven dat de boetes uiteindelijk eerder de kinderen zullen straffen. “Sommige ouders kunnen die bedragen gewoon niet betalen. Als ze dan geld verliezen, dan is dat nadelig voor de kinderen”, zegt Margaret Morrissey, lid van een campagnegroep pro de ouders genaamd ‘Parents Outloud’.

Anderen vinden het niet eerlijk dat er geen rekening wordt gehouden met een druk gezinsleven. “Ochtenden zijn hectisch. Ik kan opstaan om vier uur in de ochtend en nog te laat komen, omdat één van mijn kinderen nog naar het toilet moet”, zegt een van de ouders.

Diegenen die de regel instelden, denken anders over de hele kwestie. Zij menen dat slechte punctualiteit storend kan zijn voor het leerproces en kan leiden tot sociale ontwrichting. De regering laat het toe dat de schoolpoorten open blijven tot 30 minuten na de start van de eerste les, maar ze vinden dat de scholen die poorten ook onmiddellijk kunnen sluiten.

“We willen ouders niet vervolgen, maar we willen gewoon dat kinderen op tijd naar school komen”, klinkt het.