Dit was de eerste e-mail, de eerste tweet en nog meer eerste dingen

Heb jij je ooit afgevraagd wat de eerste e-mail was? En wie die verstuurde? Of wat de eerste foto was die geüpload werd? Het internet is er al sinds 1971, toen de eerste e-mail verstuurd werd. Sindsdien hebben we het internet razendsnel zien evolueren.

1. E-mail. De eerste e-mail werd in 1971 verstuurd door Ray Tomlinson, naar zichzelf. “In die testberichten stond niets speciaals. Het was waarschijnlijk QWERTYUIOP of iets vergelijkbaars,” vertelt hij.

2. Spam. We kunnen het bedrijf ARPANET als oorzaak aanwijzen voor de eerste spam. Deze werd op 3 mei 1978 naar 393 mensen gestuurd.

3. Domeinnaam. Symbolics.com was de eerste geregistreerde domeinnaam. Hij werd op 15 maart 1985 geregistreerd door de Symbolics Computer Corporation in de VS. Nu is het een historische website over het internet.

4. Amazon-boek. Het eerste boek dat verkocht werd op Amazon was van de hand van Douglas Hofstadter ‘Fluid Concepts and Creative Analogies: Computer Models of the Fundamental Mechanisms of Thought’ in 1995.

5. Website. De eerste website staat vol met informatie over het wereldwijde web en hij ging op 6 augustus 1991 online. Je kan hem hier trouwens nog steeds bezoeken.

6. Foto. De eerste foto werd op het net gegooid door Tim Burners Lee, de uitvinder van het wereldwijde web, voor de comedygroep ‘Les Horrible Cernettes’. Je kan ze trouwens hier aan het werk zien.

7. Instant message. Het eerste Instant message werd op AOL verzonden door Ted Leonsis naar zijn vrouw op 6 januari 1993. “Don’t be scared … it is me. Love you and miss you.” (“Je hoeft niet bang te zijn … ik ben het. Ik zie je graag en ik mis je”). Zijn vrouw antwoordde: Wow … this is so cool!” (“Wauw … dit is zo cool!”). Later ging Leonsis aan de slag bij AOL.

8. Reclamebanner. Joe McCambley zette de eerste reclamebanner ooit online. In oktober 1994 verscheen deze online op HotWired.com en het promootte 7 musea, gesponsord door het Amerikaanse telecombedrijf AT&T.

joe-mccambley-ran-the-first-banner-ad-ever-online-it-went-live-in-october-1994-on-hotwiredcom-and-it-promoted-7-art-museums-sponsored-by-att

9. Verkocht op eBay. Het eerste ding dat verkocht werd op eBay was een defecte laserpointer en kostte toen $14.83 (of nu €13.18). De man die het kocht in 1995 en daardoor een beetje geschiedenis schreef, was Pierre Omidyar en verzamelde defecte lasers.

10. Skype-bericht. De eerste zin die over Skype uitgesproken werd was in april 2003 en het was Ests. Een ontwikkelaar vroeg “Tere, kas sa kuuled mind?” of “Hallo, kan je me horen?” in het Nederlands.

11. Facebook-gebruiker. De eerste Facebookgebruiker was Mark Zuckerberg zelf, met accountnummer 4. De drie vorige accounts werden gemaakt als test. De tweede gebruiker was Arie Hasit, die nu in Israel studeert om rabbijn te worden.

12. YouTube-video. De eerste YouTube-video werd geüpload door medeoprichter Jawed Karim op 23 april 2005. De video waarin je Karim ziet bij de olifanten in de zoo in San Diego, Californië werd ondertussen meer dan 20 miljoen keer bekeken.

13. Tweet. De eerste tweet werd gestuurd door medeoprichter Jack Dorsey op 21 maart 2006.