Universiteit promoot studeren voor senioren

Onze grootouders kregen vroeger vaak niet de mogelijkheid om verder te studeren. Tegenwoordig kunnen ze deze gemiste kans inhalen. In Frankrijk, Engeland, Polen, Slovenië, Tsjechië en Australië bestaat er een zogenaamde ‘University of the Third Age’ (U3A), die de educatie en stimulatie van gepensioneerden hoog in het vaandel dragen.

Het wordt wel eens de meest buitengewone universiteit van de wereld genoemd. Want geen enkel andere universiteit zou een les organiseren waar de totale leeftijd van alle studenten samen meer dan 800 jaar bedraagt. Bovendien zijn er geen vaste leerplannen, geen vaste lesuren en geen ingangsexamens, wat vaak wel gewoonlijk is in de landen waar de universiteit zich heeft gevestigd.

Ook het inschrijvingsgeld ligt een stuk lager dan normaal. Waar de meeste universiteiten een veelvoud van honderd als inschrijvingsbedrag instellen, moet er hier maar tussen de 14 en de 28 euro betaald worden.

Veel keuzevrijheid is de universiteit eveneens niet vreemd. Zowel heel serieuze als heel ontspannende vakken kunnen worden opgenomen. Zo is er onder andere Arabisch, geschiedenis, wiskunde en chemie. Maar ook scrabble, busrestauratie, botanische illustratie en kanoën zijn een optie.

Voor de ouderen is het een handig middel om om te gaan met hun tijd. “Ik heb dertig jaar gewerkt en ik had altijd mensen rondom mij. Plots waren enkel mijn man en ik thuis. Er waren te veel uren in een dag. We hadden geen familie die dichtbij woont en ik wist niet goed wat te doen”, vertelt een 59-jarige studente, Sue Jeavons. “Ik zocht naar iets dat me actief kon houden. Ik zag dat ik kon kanoën aan U3A en het zag er zalig uit!”

Een andere studente van 75 jaar oud, Jean Morgan, laat weten dat ze meer tijd doorbrengt op de universiteit dan in haar eigen huis. “Er is altijd iets te doen en iets om naar uit te kijken. Ons sociaal leven blijft op peil en we worden gestimuleerd.”

Door het succes van deze universiteit, spreken de oprichters over de mogelijkheid van een ‘University of Fourth Age’. Dat zou dan een universiteit zijn voor mensen die gebonden zijn aan het huis, maar die dan wel lessen kunnen volgen via het internet.