Slapen met je smartphone maakt dik

Nog wat op je smartphone tokkelen voor je in slaap valt, is not done. Deze gewoonte verstoort niet alleen je slaapritme, maar maakt ook dikker. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit Leiden.

Voor het onderzoek werd een grote groep muizen gebruikt. Aanvankelijk wogen de diertjes allemaal even zwaar en kregen ze hetzelfde eten. Het enige verschil is dat de ene groep muizen werd blootgesteld aan hetzelfde kunstmatige licht dat smartphones en tablets uitstralen. En wat bleek? Net in die groep werden de muizen zwaarder dan de andere muizen.

De reden? Dat kunstmatig licht kan ons slaapritme danig verstoren. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat onze biologische klok niet werkt zoals het hoort, waardoor calorieën minder goed verbrand kunnen worden. “De toename van obesitas kan in verband worden gebracht met een onderbroken slaapritme. En zoals we hebben aangetoond, komt dit door teveel blootstelling aan kunstmatig licht”, besluit de onderzoeker Sander Kooijman.

De oplossing lijkt dus simpel: neem je tablet, smartphone of laptop niet mee naar je bed en kijk vooral niet op Facebook, Instagram of Twitter als je van plan bent om te gaan slapen. Of beter nog, zet alle apparaten een paar uur voor het slapengaan gewoon uit.