Man bouwt brug uit 22.000 vellen papier

In het Lake District, een nationaal park in Engeland, staat er een brug die gemaakt is van 22.000 vellen papier. De brug wordt niet samen gehouden door lijm, vijzen of andere materialen die het kunnen vasthouden. Milieu-artiest Steve Messam heeft drie jaar gespendeerd aan het bouwen van dit unieke bouwwerk en noemde het ‘PaperBridge’.

De structuur zou stevig genoeg zijn om het gewicht van wandelaars te dragen, want de vellen papier zouden twee keer zo sterk zijn als eik. De constructie steunt op authentieke architecturale principes.

Vorige vrijdag werd de brug toegankelijk voor het grote publiek. Hij is in totaal vijf meter lang. Avonturier Alan Hinkes was de eerste bezoeker die de brug overstak: “Ik was wat ongerust toen ik de brug moest oversteken. Het is uiteindelijk gewoon van papier gemaakt. Eens je op het hoogste punt bent, wiebelt het wel een beetje, maar dat maakt niet veel uit. Zelfs na hevige regen waren er geen tekenen van schade.”

Geen gewoon wit papier, maar rood papier werd gebruikt als bouwsteen. Zo valt de brug extra hard op in de groene omgeving van het park. “Het trekt aan en je wilt het aanraken en erover lopen als je het ziet”, klinkt het.

Het papier wordt achteraf gewoon teruggegeven aan de fabrikant ervan, James Cropper. Hij kan dat papier dan recycleren en opnieuw gebruiken voor een ander project.