Wetenschappers bekritiseren Jurassic World omdat de dinosaurussen geen veren hebben

Dinosaurusfans die wetenschappelijk accurate dinosaurussen verwachten te zien in Jurassic World bereiden zich beter voor op een teleurstelling. Paleontologen hebben de blockbuster omgedoopt tot “domme monster film” nadat bleek dat regisseur Colin Trevorrow besloten heeft om de recente ontdekkingen over het uiterlijk van de reptielen niet in zijn film te gebruiken.

Steven Spielberg werd in 1993 alom geprezen voor de wetenschappelijk correcte weergave van de dinosaurussen in het origineel. Sindsdien hebben paleontologen echter ontdekt dat de Tyrannosaurus Rex en velociraptor bedekt waren met veren zoals een kip.

Maar van die ontdekking is geen spoor te bekennen in de trailers van Jurassic World. Volgens de filmmakers, waaronder Spielberg als producent, werd er gekozen om de dieren zonder veren te creëren want dat is hoe mensen nog steeds denken over dinosaurussen. “De originele film toonde dat dinosaurussen meer waren dan brullende monsters. Er werd getoond dat de dino’s actief en sociaal waren en over een vogelachtig, dynamisch lichaam beschikten,” zei Darren Naish, zoöloog van de Southampton University.

“Jurassic World heeft dat allemaal overboord gegooid en heeft ervoor gekozen om een domme monsterfilm te zijn want ze hebben de dieren bewust anders afgebeeld dan dat ze eigenlijk waren omdat wij denken dat ze er zo uitzagen.”

Trevorrow heeft zich verdedigd door te stellen dat Jurassic World bedoeld is als een science fiction film en geen documentaire. ”

Jurassic World verschijnt op 12 juni in de bioscoop.