Vrouw wil bevallen van eigen kleinkind

Een Britse vrouw (59) voert een legale strijd voor de ingevroren eicellen van haar overleden dochter. Ze wil er toegang tot krijgen, zelf zwanger worden en haar eigen kleinkind dragen.

De vrouw en haar man gaan in tegen de beslissing van een onafhankelijke organisatie dat hen verbiedt om de eicellen van de dochter vanuit Londen naar een vruchtbaarheidskliniek in de Verenigde Staten over te brengen. Hun dochter besloot enkele jaren geleden om haar eicellen te laten invriezen nadat ze gediagnosticeerd werd met darmkanker.

Ze verloor de strijd tegen de ziekte. Nu beweren haar ouders dat het haar wens was om de eicellen te laten bevruchten met donorsperma en dat te laten inplanten in de baarmoeder van haar eigen moeder.

Een ziekenhuis in New York heeft al aangegeven dat het de plaatsing van de eicellen wil uitvoeren voor een prijs van 60.000 Engelse pond of ongeveer 82.000 euro. Maar de Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) laten dat niet toe. Zij weigeren toestemming te geven om de cellen van Londen naar Amerika te brengen, want er zou te weinig bewijs zijn dat de dochter dat allemaal wel degelijk wilde.

Er zou wel een formulier zijn waarop vermeld staat dat ze toestemming geeft om de eicellen na haar dood te gebruiken en dus op te slaan, maar ze gaf niet aan hoe ze dat precies wilde. Op die manier werd haar toelating eigenlijk ongeldig.

Het koppel dat de legale strijd voert, wenst anoniem te blijven en zo staat het dus geregistreerd als “M vs the HFEA”. Maar dat maakt het zeker niet minder groots. “Ik heb nog nooit gehoord over zo’n zaak, waarbij een moeder de eicellen van haar dode dochter wil gebruiken. We kunnen stellen dat dit een wereldprimeur is.”