Pure chocolade verhoogt de aandacht

Velen vermijden chocolade omdat het ongezond zou zijn en dus niks dan slechte dingen met zich meebrengt. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat dat eigenlijk niet helemaal waar is. Wanneer we het moeilijk hebben om ons te concentreren, zou een stukje pure chocolade ons helpen. Het heeft niet enkel invloed op onze bloeddruk, maar het vergroot ook onze aandacht.

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers aan de Northern Arizona University in de Verenigde Staten van Amerika en het is het eerste waarin de directe effecten van chocolade op onze aandacht bestudeerd worden. “Chocolade is een stimulant en activeert de hersenen op een heel speciale manier”, vertelt onderzoeker Larry Stevens.

Chocolade met 60 procent cacao werd gegeven aan 122 proefpersonen tussen de 18 en 25 jaar. Er werd dan een EEG-scan van hun hersenen gemaakt terwijl ze een cognitieve taak uitvoerden.

Daaruit bleek dat de chocolade meer alertheid en meer aandacht tot gevolg had. Bovendien beïnvloedde het onze bloeddruk. De beste resultaten kwamen uit een oplossing van chocolade met 60 procent cacao en een aminozuur uit groene thee. Dat aminozuur bracht een directe daling van de bloeddruk teweeg.

“Dit onderzoek laat wel degelijk mogelijkheden zien voor gezonde chocolade”, aldus Stevens. Hij hoopt dat chocoladefabrikanten gebruik zullen maken van de resultaten van het onderzoek.