Hoe een man en zijn paard verantwoordelijk zijn voor dalend aantal analfabeten

Analfabetisme onder volwassenen in Indonesië daalt, maar in één regio kan bijna een miljoen volwassenen niet lezen. In het centrum van Java probeert een man met zijn paard die situatie te veranderen.

Luna reikt nauwelijks tot schouderhoogte van een volwassen man maar maakt een onwaarschijnlijk verschil door de geletterdheid in Indonesië te verbeteren. Luna wordt verzorgd door de 42-jarige Ridwan Sururi van het dorp Serang in het Purbalingga gebied van Java.

slide_423398_5440270_free
Putu Sayoga/Getty Images

In januari begon Sururi met zijn mobiele bibliotheek genaamd Kudapustaka, wat iets betekent als ‘paardenbibliotheek’ in het Indonesisch. Hij reist met een aantal boeken die opgeslagen in dozen op de rug van Luna liggen. Zo bezoekt hij drie keer per week de scholen in de regio. De kinderen en de dorpelingen hoeven niets te betalen om de boeken te lenen en Sururi heeft niet gekeken of hij geld kan krijgen van de regering voor zijn werk.

“Ik hou van paarden en ik wil deze hobby blijven doen omdat het de mensen helpt,” vertelde hij aan BBC Indonesië.

slide_423398_5440286_free
Putu Sayoga/Getty Images

Het idee voor Kudapustaka kwam van zijn collega paardenliefhebber Nirwan Arsuka. “Hij vroeg me of we de samenleving niet konden helpen met onze hobby. Ik zei dat ik geïnteresseerd was maar niet meteen wist hoe. Toen kwam hij op het idee om een mobiele bibliotheek te creëren met onze paarden. Ik vond het een goed idee.”

Volgens Unesco heeft Indonesië grote vooruitgang geboekt in het verminderen van analfabetisme onder volwassenen in de afgelopen jaren. Het aantal volwassen analfabeten nam af van 15.4 miljoen in 2004 tot 6.7 miljoen in 2011. Ongeveer 977.000 volwassen analfabeten wonen in het centrum van Java waar Ridwan rondtrekt met zijn bibliotheek.

slide_423398_5440296_free
Putu Sayoga/Getty Images

“Luna was een wild paard, maar ik heb het getemd. Ze heeft nog nooit iemand gebeten en is erg vriendelijk voor kinderen,” legt Sururi uit. “Ik hoop dat er meer boeken gedoneerd worden. Kinderen houden van strips en verhalen terwijl volwassenen meer geïnteresseerd zijn in inspirerende boeken en boeken die hen uitleggen hoe ze dingen moeten doen.”

“Ik hoop dat ik ooit een kleine bibliotheek kan openen aan de voorkant van mijn huis, maar ik besef dat het bij een droom zal blijven,” besloot Sururi.