Gamer geëxecuteerd door gamemaker

Na meerdere meldingen dat een speler vals speelde door gebruik te maken van hacks in Guild Wars 2 besloot gamemaker ArenaNet dat er maar één straf de juist was: publieke executie.

Dit betrof het openbaar strippen en gedwongen zelfmoord van het personage in het spel. Achter de schermen had ArenaNet het karakter van de speler helemaal verwijderd samen met alle andere accounts.

Hoewel het personage bestaat uit nullen en enen, miste deze vreemde doodstraf zijn effect niet op het net.

Gebruiker DarkSide werd beschuldigd van teleporteren over de hele spelwereld, waardoor hij onmogelijk in de strijd verslagen kon worden en tegelijk massa’s schade aan zijn vijanden toebedeelde, maar deze manier van vechten zou niet mogelijk geweest zijn zonder hacks in Guild Wars 2.

“Wie geluk had kon hem doden, maar dan was hij terug in 10 seconden, ongeacht de plaats waar je je bevond in de spelwereld. Mensen krijgen er uiteindelijk genoeg van en willen dat het stopt,” schreef forumgebruiker Jayden Ennok.

Verschillende spelers plaatsten een video online waarin de hacker in actie was en wisten daardoor de aandacht van ArenaNet te krijgen. “Dit hoeven we niet te zien in onze game,” verklaarde Chris Cleary van ArenaNet. “De video’s waren voldoende om te weten te komen wie het was en om actie te ondernemen.”

Cleary plaatste daarna de video van de publieke executie online. “En ja, zijn account werd ook geband,” stelde Cleary de rest van de spelers gerust. Later werd bevestigd dat ook de andere accounts van de gamer verwijderd waren.