Nieuwste Samsung Galaxy doet goudkoorts uitbreken

De Samsung Galaxy S6 en S6 Edge vliegen als warme broodjes over de toonbank en de Koreaanse techgigant is opnieuw marktleider wat smartphones betreft. Naast positieve verkoopcijfers sprong er bij Samsung er nog iets in het oog: één op vier wil de goudkleurige versie van de S6 of S6 Edge. Goud is dus helemaal terug en Samsung vroeg zich af waarom klanten plots voor de uitbundige kleur kiezen. Psycholoog Donna Dawson verklaart de comeback van goud en licht de psychologie achter de kleur toe.

“Goud symboliseert rijkdom, overvloed, hoge idealen, optimisme en wijsheid. Na de crisisjaren waarin iedereen de buikriem moest aanhalen, komen er stilletjes aan terug wat economische verbeteringen en mensen durven terug dromen van een betere toekomst. We verlangden naar materiële zaken en mooie tijden, maar die werden ons lange tijd ontzegd. Nu we terug licht aan het einde van de tunnel zien, grijpen we terug naar goud”, aldus Donna Dawson.

De gouden jaren

Historisch gezien gaat goud regelmatig in en uit de mode. Sinds de jaren ’80, toen grote oorbellen en opzichtige gouden kettingen de plak zwaaiden, kreeg de edele kleur echter geen kans meer om te schitteren.

Na meer dan twintig jaar van ingetogen kleuren zijn er plots heel wat indicatoren dat goud helemaal terug is. Gouden juwelen zijn weer in groten getale aanwezig op internationale catwalks en rode lopers. Zelfs gouden tanden lijken aan een heropleving bezig, met dank aan zangeressen als Madonna, Rihanna en Miley Cyrus die de laatste maanden gespot werden met een gouden ‘grill’ op de tanden.

4#GoldRush Fact 3 - Meteorite v2

De psychologie achter goud

Toch zal niet iedereen naar de opvallende kleur grijpen. Volgens Donna Dawnson hangt dat af van de persoonlijkheid. Zij licht toe welke persoonlijkheid overeenkomt met een voorkeur voor de kleur goud.

“Mensen die goud kiezen streven naar welvaart, financieel succes en algemene tevredenheid. Ze houden van luxe en genieten van de fijnere dingen in het leven. Ze verwennen zichzelf wanneer dat mogelijk is, en soms zelfs wanneer het niet kan. Ze zijn extravert, warm en genieten van het gezelschap van anderen. Ze rekenen vaak op hun buikgevoel. Uitdagingen overwinnen is belangrijk voor hen, maar ze zijn gul voor vrienden en familie als ze succesvol zijn.”

“Goud schittert en lijkt warmte af te geven, net als de zon. Zonlicht is essentieel om te overleven, terwijl goud, het metaal, belangrijk is voor financieel succes. Er is dus iets instinctief aan de mens die naar goud grijpt. Van alle kleuren is geel, en bij uitbreiding goud, de meest opzichtige kleur. In het daglicht is geel het best zichtbaar van het volledige kleurenspectrum. Het is dus logisch dat het oog op goud valt.”

Wie dus in de kijker wil lopen met zijn nieuwe smartphone, kun zich dus een gouden Galaxy S6 of S6 Edge aanschaffen, al is de voorraad momenteel schaars door de explosieve vraag.